Sevdiklerimize dair her şey...
Makaleler
»
»

Bakliyat

Bakliyat

Bebeklere bakliyat ne zaman ve nasıl verilmeye başlanır?

9. aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, barbunya, mercimek, kuru fasulye, maş fasulyesi, börülce gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek gerekir. Bunların arasında besin değeri en fazla olan, prebiyotikçe en zengini sizce hangisi? İNANMAYACAKSINIZ AMA BARBUNYA... barbunya aynı zamanda genetiği ile en az oynanmış ve en az hormona maruz kalan gıdaların üst sıralarındadır. Ayrıca kuru bakliyat demirden ve bitkisel proteinlerden de çok zengindir. Bunlardan dolayı vejetaryen ve veganlar için de idealdir.

Bakliyat nasıl hazırlanmalıdır?

Fasulye, börülce, barbunya ve nohut vs. pişirilmeden önce 8–12 saat suda ıslatılıp yumuşatılarak gazı alınır. Islama suyu dökülüp ağzı kapalı tencerede iyice haşlanır... Piştikten sonra kabuğu ayrılırsa gaz yapıcı etkisi çok azalır. Ezilip püre haline getirildikten sonra 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenir. 1-2 çay kaşığı ile başlanıp giderek arttırılmalıdır.

Çalışan annelere bakliyat tüyosu

Her bakliyat çeşidinden 2-3 avuç haşlayıp her birini 1 saklama kabına azar azar sıralayıp dondurun. Mesela bir saklama kabına 10 tane 1 çorba kaşığı büyüklüğünde fasulyeyi dizin ve dondurun. Aynı şeyi barbunya ve nohut için de yapın. Böylece elinizde kullanıma hazır bakliyatlarınız olur. Her yemek yapışınızda bunlardan bir çeşidinden 1 çorba kaşığı kadar alıp pişmekte olan sebze püresine katarsınız.. Bir başka yöntem de hepsini teker teker haşladıktan sonra karıştırıp kokteyl yapmak... Bu karışımı küçük parçalara ayırıp dondurursunuz, yemeklere buradan azar azar katabilirsiniz.

Bebeklere bakliyat nasıl yedirilir?

Her yeni başladığımız gıdada olduğu gibi bakliyatta da az başlayıp arttırma esastır. 1 tencere bebek püresine 1 çorba kaşığı barbunya veya karışımdan koysanız, bunu 2 gün üst üste yiyebilirse yeteri kadar bakliyat almış olacaktır.

Bakliyat gaz yapmaz mı?

Bu kadar az bakliyatın gaz yapma olasılığı çok az olmakla beraber yine de vardır. (Meslek hayatımda 1 bebekte oldu) O zaman ya porsiyondaki bakliyat miktarı azaltılır ya da bebeğin biraz daha büyümesi beklenir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram