Sevdiklerimize dair her şey...

Çocuklarda Skolyoz

Skolyoz Nedir?

Skolyoz, omurganın ön-arka planda normal ekseninden sapması ya da dönmesi nedeniyle oluşan sırttaki şekil bozukluğudur.

Omurga, omur ya da vertebra adı verilen birbiri üzerinde düz olarak sıralanan kemiklerden oluşur. Sırt bölgesinde kemikler torakal (göğüs kafesi hizası) veya dorsal (sırt hizası) omur olarak adlanır. Bu bölge skolyozun en sık görüldüğü yerdir. Bel bölgesindeki omurga kısmı lumbar veya lomber omurga olarak adlandırılır, bu bölgede skolyoz daha nadirdir.

Erken evrede fark edilmeyip giderek belirginleşen tedrici ilerleyen bir deformitedir. Genellikle çocuğun hızlı büyüdüğü ergenlik döneminin hemen öncesinde veya bu dönemde fark edilir. Kızlarda erkeklere göre daha sık görülür. Aileler skolyozun erken dönem değişikliklerini fark edemez.

Çocuklarda skolyoz sebepleri

Doğumdan itibaren hatta embriyonel gelişimde bazen omurga tam gelişmez veya farklı gelişime uğrar.

Bacaklardaki uzunluk farkı skolyoza neden olabilir.

Yetişkin çocukluk ve ergenlik döneminde fark edilenlerde genellikle sebebi bulunamaz, idiopatik skolyoz olarak isimlendirilir.

İdiopatik skolyozda bazı omurlar, omur- kaburga arası kasların dengeli kasılmaması nedeniyle dönmeye uğrar. Kasların çekmesiyle kaburgalarda basamaklanma oluşur, bazen bir taraf diğerine göre deve hörgücü görüntüsünde kamburlaşır.

Skolyoz Belirtileri

Başlangıçta belirtiler ağrısızdır ve kolay fark edilmez. Skolyozda işaretler;

  • Omuzda veya belde tek taraflı çukurluk
  • Sırtın bir tarafında daha belirgin kamburlaşma
  • Bir tarafa daha fazla eğimvererek veya yaslanarak duruş
  • Sırt ve bel ağrısı

Skolyoz Tanısı Nasıl Konur?

Skolyoza sebep olabilecek durumlar sorgulanır. Omuz, sırt, bel içeren detaylı vücut muayenesi yapılır. Röntgen tetkikleri tanı koydurur.

Çocuklarda skolyoz tedavisi

Hafif eğim varsa düzenli kontrollerle takip edilir. Fizik tedavi, yüzme hafif-orta vakalarda etkilidir. Eğim kötüleşiyorsa korse veya mold adı verilen plastik desteklerle takip edilir. Çok ileri deformitelerde veya ilerleme hızlı ise cerrahi müdahale ile ilerleme durdurulmaya çalışılır.

Op. Dr. Fecri Çiftlik
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı / Beylikdüzü Medilife Hastanesi

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram