Sevdiklerimize dair her şey...

Kulağa Tüp Takılması

Kulağa Tüp Takılması

Kulak tüpü nedir?

Kulak tüpleri KBB cerrahlarının kulak zarını delerek taktıkları ince plastik tüplerdir. Amaç orta kulakta enfeksiyonlar veya östaki borusu fonksiyon bozuklukları ile orta kulakta biriken fazla sıvının dışarı akıtılmasını sağlamaktır. Normalde orta kulakta her gün bizler hiç fark etmeden çok az az bir sıvı oluşur ama bu sıvı östaki borusu ile burun arkasına (genize) akıtılır.

Östaki borusu nedir? Ne işe yarar? Östaki borusu burnumuzu sıkıp kuvvetli nefes verdiğimiz zaman kulakta "cık cık" sesi çıkmasını sağlayan bir kanaldır. Normalde orta kulaktan geniz arasında sıvı ve hava alış verişini sağlar. Bu kanalın işlev bozuklukları veya geniz eti büyümesine bağlı tıkanması durumunda ota kulaktaki şu azıcık azıcık biriken sıvı orta kulakta yoğunlaşır, içten kulak zarına yapışır, kulak zarının işlevini bozarak işitme azalmasına neden olur. İşte kulak tüpü burada devreye girer.

Kulak tüpü neden takılır?

Orta kulak boşluğunda aslında sadece hava vardır ve ses dalgaları bu sayede kulak zarının titreşmesini sağlar. Oysa herhangi bir nedenle orta kulakta sıvı birikirse kulak zarı titreşimi azalıp işitmede kayıp söz konusu olabilir. Bazen kulakta enfeksiyon olmadan da veya enfeksiyon iyileştikten sonra da orta kulakta sıvı kalabilir. Mesela orta kulak enfeksiyonları sonrası çocukların %30’unda orta kulakta 1 ay boyunca sıvı kalabilir. Orta kulak iltihabı sırasında çocuk ne kadar küçük yaşta ise sıvı kalma olasılığı o kadar fazladır. Orta kulakta uzun süre sıvı kalmasının önemi, çocuğun işitme azalmasına bağlı konuşma ve zeka gelişimine olumsuz katkısından dolayıdır.

Tüp ne gibi durumlarda takılır?

  • Orta kulakta 4 aydan uzun süre inatla devam eden sıvı varlığı durumunda
  • Her iki kulakta sıvı varlığı durumunda
  • Belli bir dereceden fazla işitme kaybı olması durumunda
  • Konuşma gecikmesi olması durumunda
  • Antibiyotiklere rağmen tekrarlayan orta kulak iltihapları olması durumunda

Tüpün zararı var mıdır?

Tüp takılmasına rağmen çok az sayıda da olsa bazı çocuklarda işitme azlığı ve ağrı devam edebilmektedir. (Ama zaten bu vakalarda orta kulak iltihapları tüp takılmazsa orta kulak sıvısı drene edilemediği için daha ağır geçirecektir). Bazı vakalarda tüp düştükten sonra kulak zarındaki delikte iyileşme olmayıp delik kalabilmektedir. Normalde 1 yılda kendiliğinden düşmesi gereken tüpler eğer 2 yılda düşmezse ikinci bir operasyonla çıkarılmalıdır.

Kulak zarına takılı ventilasyon tüpünün muayenede görünümü.

Tüp nasıl çıkarılır?

Tüp genellikle en fazla 1-1,5 yıl içinde kendiliğinden düşer. Ancak bazen tüp gereğinden erken düşer ve yenisini takmak gerekebilir. Nadiren tüp orta kulak boşluğuna da düşebilir ama bu kez cerrahi girişim gerekir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Op. Dr. A. Mert Bilgili

Kulak Burun Boğaz Uzmanı

1970 İstanbul doğumlu olan Op. Dr. A. Mert Bilgili, İstanbul Alman Lisesi’nden 1989 yılında mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp bölümünü 1995 senesinde bitirmiş, ardından da 1996 yılında Haydarpaşa Numune Hastanesinde başladığı uzmanlık eğitimini 2000 yılında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bitirmiştir. 2001 ve 2005 yılları arasında Haseki Eğitim hastanesinde başasistan olarak akademik çalışmalarına devam etmiş, 1999 yılından 2004 yılına kadar da ulusal ve uluslararası katılımlı ‘Haseki Aylık KBB Panelleri’nin organizasyonunu yürütmüştür. 2005 yılında tam zamanlı olarak ENT Kulak Burun Boğaz Merkezi ekibine katıldı ve 2015 yılına kadar bu klinikte çalıştıktan sonra yakın arkadaşı ve ortağı plastik cerrah Dr. Aret Çerçi Özkan ile kendi merkezlerini açtı. Çalıştığı spesifik alanlar burnun primer ve revizyon (düzeltme amaçlı) fonksiyonel ve estetik cerrahisi, burun bölgesi ameliyatları, uyku apnesi, horlama cerrahisi, baş boyun bölgesinin tümör ve kanser cerrahisi ve pediatrik otorinolarengolojidir. İyi derecede İngilizce ve Almanca bilmektedir. Onat Tevfik ve Azra’nın babası, Özlem Akgün Bilgili’nin eşidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram