Sevdiklerimize dair her şey...

Besin Zehirlenmesi

İçinde bakteri veya virüs üremiş besinlerin yenmesi durumunda ortaya çıkan kusma, ishal, ateş ve karın ağrısı ile seyreden bir tablodur. Et, tavuk, hindi, balık, yumurta veya kabuklu deniz hayvanlarının çiğ veya az pişmiş yenmesi, ayrıca pastörize edilmemiş, peynirler her yaşta olduğu gibi çocuklarda da besin zehirlenmesi yapabilir. Norwalk virüsü adı verilen bir virüs (norovirüs de denir) en çok kabuklu deniz ürünleri ile bulaşabilir. Bu virüs insan dışkısında bulunur. İnsan dışkısının aktığı sulardan toplanan midye vs’nin yenmesi ile bu virüs ishal yapabilir.

Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda besin zehirlenmesinin ana belirtiler, ishal, kusma, karın ağrısı ve ateştir. Sık kusma ve ishale bağlı su kaybı görülebilir. Belirtiler bozuk gıda alımından 1–8 saat sonra başlar. Hafif vakalarda günde birkaç kez dışkılama olurken ağır vakalarda günde 24’ten fazla dışkılama ve ağır sıvı kaybı görülebilir. Eğer sıvı kaybı olmazsa çoğu vakada belirtiler kendiliğinden düzelir.

Bazen bu belirtilere neden olan bakterilerin yaptığı başka hastalık ön plana çıkabilir. Bunlardan biri E. coli bakterisinin bir çeşidi tarafından ortaya çıkarılan hemolitik üremik sendromdur (Alyuvarlarda hasar ve böbrek yetmezliği yapar).

Tifo bakterisi olan Salmonella ise yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı ve ağır ishal ile ağır sıvı kaybı yapabilir.

Botulism ise Clostridium botilinum adlı bakteri tarafından yapılan ölümcül bir zehirlenme şeklidir. En çok bozuk konservelerden bulaşır, kas felçleri ve solunum kaslarının felci de işin içine girmesi ile hayati durum kazanır.

Çocuklarda Besin Zehirlenmesi Tedavisi

Tedavide esas sıvı kaybını önlemektir. Kusma varsa kusma durucu ilaçlar işe yarayabilir. Hastalık sırasında ishal durdurucu ilaçlar kullanılamaz. Su kaybını önleyecek oral replasman sıvıları kullanılır. Karın ağrısı için ağrı kesicilerin yararı olur.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram