Sevdiklerimize dair her şey...

Alerjik Nezle (Alerjik Rinit)

Bahar nezlesi, diğer adıyla alerjik nezle, süt çocuğu ve çocuklarda sık rastlanan bir hastalıktır. En sık belirtiler devamlı dolu bir burun, şeffaf burun akıntısı, burun ve gözlerde kaşıntı, aksırık nöbetleri ve boğazda kaşıntı hissidir. Bu belirtilerin bir veya birkeçı bir arada bulunabilir. Alerjik nezle, daha çok astım gibi solunum yolu alerjisi olan çocuklarda görülür.

Yılın belirli zamanlarında görülüyorsa mevsimsel alerjik nezle denir. Buna polen, ot ve yabani otlar gibi ev dışı uyaranlar neden olur.

Yılın belirli zamanlarında değil de her zaman görülüyorsa “perennial” alerjik nezle (sene boyu süren) adını alır. Bu kez uyaranlar ev içi temasla alınır: ev tozu akarı, küf, ev hayvanları vs.

Alerjik selam

Alerjik nezlesi olanların tipik burun kaşıma hareketidir. Avuç içiyle burun yukarı doğru sürtülerek kaşınır. Bu hareketin yıllar boyu tekrarına bağlı olarak burun sırtında enine bir çizgi bile ortaya çıkabilir.

Gözaltlarında morluklar ve erguvani halkalar da alerjik nezleli çocukların burunlarındaki dolgunluktan ve buradaki kan akımının yavaşlamasından kaynaklanır.

Alerjik nezlenin tedavi edilmemesi halinde sinüzit ve orta kulak iltihabı gelişebilir. Sinüzit ise geniz akıntısı yaparak astımda kötüleşmeye neden olabilir.

Alerjik Rinitte Teşhisi

Alerjik nezleye benzeyen diğer burun hastalıklarının ayırt edilmesi için bir kez olsun kulak burun boğaz uzmanı tarafından da muayene edilmeli, alerjik nezlenin tipik burun bulguları gözlenmelidir. Burun akıntısından sürüntü alınarak eosinofil adlı alerji hücresi sayımı yapılabilir. Kanda alerji ile ilgili testler ve cilt testleri planlanabilir. Bir yöntem de ilaçlara hastanın olumlu yanıt verip vermediğinin kontrolüdür. Alerjik nezle tedavisine yanıt veriyorsa tanı da kesinleşmiş olur. O zaman sırada buna neden olan alerjeni tespit etmek vardır.

Alerjik Rinitte Tedavi

Alerjik rinitte alerjenden korunma en önemli tedavi yöntemidir (tabii mümkün oluyorsa) Mesela ev tozu alerjisi ise ona özel korunma yöntemleri önerilir. Antialerjik kortizonlu - kortizonsuz burun spreyleri ve antialerjik şuruplar semptomları (belirtileri) azaltır ama kesin tedavi değildir, kullanıldıkları sürece hasta rahatlar. Kesin tedavi, alerjen saptanabiliyorsa aşı tedavisidir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram