Sevdiklerimize dair her şey...

Küf Mantarı Nedir?

Alerjşk nezle ve astıma neden olan alerjenler arasında ilk sıralarda olan küf mantarları (nem alerjisi de deniyor) nedir? Nerede bulunur?

Küf mantarları ev içinde tahta döşemelerde, duvar kâğıdı, fayans arkasında, rutubetli duvarlarda, saksı çiçeklerinde, en çok bodrum ve tavan arasında, kullanılmayan kitaplarda, buzdolabı dışında bırakılan yiyeceklerde bulunabilir. Oluşmaları için belli bir nem ve ısı gerektiğinden en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında alerjik burun akıntısı ve astıma bağlı öksürüğe sebep olurlar.

Ev dışında bahçede ve ağaçlık yörelerde toprakta ve dökülmüş yaprak yığınları arasında bulunurlar. Haziran’dan Eylül’e kadar fazla miktardadırlar. Küf mantarlarının havaya karışan sporları alerjik şikâyetlere neden olabilir.

Kişisel mesleki pratiğimde şunu saptadım: Bir çocukta testlerde küf mantarı alerjisi saptandıysa halen yaşadığı veya yakın zamana kadar yaşadığı evin giriş kat olduğunu gördüm. Mesela inlaat işi yapan bir adamın kızı şiddetli küf mantarı alerjisine sahipti, evleri kuru, izolasyonlu olmasına rağmen anneannesinin evi alçak giriş ve arka odaların duvarlarında yeşilleşme olacak kadar küflenme vardı.

Küf Mantarlarına Karşı Alınabilecek Tedbirler

Bir kişide küf mantarı alerjisi varsa aşağıdaki tedbirler alınmalıdır. Ancak küf mantarı alerjisi yoksa her astım hastasının bu tedbirleri alması gerekli olmayabilir.

  1. Ev, bodrum veya tavan arası sık sık havalandırılmalı ve güneşlendirilmelidir.
  2. Dolap, fayans, tahta kaplama ve döşeme arkasında arasında küf kaynakları aramalı ve bulunursa bunlar yok edilmelidir.
  3. Buzdolabı dışında yiyecek bırakılmamalıdır.
  4. Saksı çiçekleri bulundurmamalıdır.
  5. Evde nem oranı düşük tutulmalıdır.
  6. Bahçede çalışmamalıdır.
  7. Çamaşırlar bahçede kurutulmamalıdır. Çünkü sporlar tekstil kumaşa ve çamaşır ipleri yapışırlar.
  8. Klima cihazları ve havayı nemlendiren cihazlar mantarlar için üreme ortamı oluşturduğundan kullanılmamalıdırlar.
  9. Akvaryum da ortamın nemini arttıran bir etmendir. Akvaryumlu ortamlarda da nem artacağından küf mantarı alerjisi olan kişilerin evinde akvaryum olmamalıdır.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram