Sevdiklerimize dair her şey...

İnmemiş Testis

Kumlanmış bebek ayakları

Zamanında doğmuş çocuklarda %3 oranında görülen bir durumdur. Prematüre bebeklerde ise %33 gibi yüksek bir oranda görülen bir anormalliktir. Testisin, hormonal, mekanik veya kendisine ait anomaliler nedeniyle kasık kanalından geçip skrotum (hayaların yerleştiği torba) içindeki yerini alamamasıdır. Sıcak ortamda testisler skrotuma (torbaya) inmiyor ise hekiminize başvurmanız uygun olacaktır.

Testislerin Gelişimi

Testisler gelişim süreci içinde embriyo halindeyken karın boşluğunda oluşur ancak embriyonal hayat boyunca vücut ısısından 1,5–2 derece daha düşük sıcaklıktaki, nispeten vücut dışında sayılabilecek bir yer olan skrotuma göç ederler. (Karında böbreklerin ön tarafında ortaya çıkan testislerin torbalara kadar inerken kat ettiği yolda kasıklardan geçerken geçtiği kanala "kasık kanalı" denir.) Skrotum, testislerin en iyi çalışmasını sağlayabilecek vücuda göre daha soğuk bir bölgedir. Yine ortam ısısı düştüğünde testislerin yukarıya doğru yer değiştirmesi de aynı en uygun fonksiyonu sürdürmek içindir.

İnmemiş testis, zamanından önce doğanlarda %26–30, zamanında doğan bebeklerde ise %2,7–3,2 sıklıkla görülür. Testislerin skrotuma inişi, anne karnındaki son 3 ayda olur, bu bazen doğum sonrası da sürer ve birinci yaş gününde inmemiş testis sıklığı zamanından erken doğan bebeklerde %5,4’e, zamanında doğanlarda %1’e kadar düşer. Gerçek inmemiş testisin, 1 yaşından sonra skrotuma inmesi beklenmez. İnmemiş testislerin %99’u ilk 6 ay içerisinde %1’i ise 1 yaşına kadar yerine inebilir. İnmemiş testisli çocukların %14’ünde ailevi inmemiş testis hikâyesi de vardır. Daha çok sağ taraftadır (%60) ve %20 iki taraflı olabilir. Vücudun işleyişinin bu en iyi fonksiyonla devam ettirilebilmesi için testislerin bulunup yerlerine indirilmesi gereklidir. Bunu sağlamak için ancak çocuk cerrahları tarafından yapılacak değerlendirmeler sonucunda cerrahi tedaviler uygulanır.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Yrd. Doç. Dr. Fatih Akova

Çocuk Cerrahisi Uzmanı

1997 senesinde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Tıp Doktoru eğitimini tamamladıktan sonra yine aynı üniversitede Çocuk Cerrahisi Uzmanlığına devam edip 2003 senesinde mezun olmuştur. 2009 senesinde Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki görevine başladıktan sonra 2015 senesinde Biruni Hastanesi'ne geçmiş ve halen hizmet vermeye devam etmektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram