Sevdiklerimize dair her şey...

Kaka Kaçırma

Kaka kaçırma nedir ve sebepleri nelerdir?

Kaka kaçırma (külotunu kakayla kirletme) çocukların %2’sinde görülen bir sorundur. Kabızlık sebebiyle kaka kaçırmaya enkoprezis denir. Bu durumda kakanın miktarı genellikle azdır ve sadece iç çamaşırını boyar. Enkoprezis görülen çocuklarda kaka şekilli, kötü kokulu, yumuşak veya sıvı olabilir.

Genellikle, kaçırma kabızlık nedeniyle olur. Nadiren kaka kaçırmanın nedeni bir hastalık veya doğuştan bir kusura bağlı olabilir.

Kaka kaçırma istemsizdir- çocuğunuz altını kirletmek istemez. Kaka, bağırsakları büyük ölçüde doldurmuş ve genellikle sertleşmiş kakanın etrafından geçerek anüsten sızar. Kaka kaçırma sadece bazı zamanlarda olabilir veya günde bir kez ya da birkaç kez görülebilir. Kakanın kıvamı genellikle yumuşaktır ve akışkan ya da kil gibi olabilir.

Kabızlığı olan çocuklar kakalarını kaçırabilirler. Bu çocuklarda ağrılı dışkılama ve bağırsakların yetersiz boşalması olabilir. Kabızlığı olan bazı çocuklar her gün kaka yapabilirler; fakat dışkı miktarı azalmıştır. Bu çocuklar zaman zaman fazla miktarda dışkı yapabilirler. Bağırsaklarını tam boşaltamayan çocuklarda, Bağırsakta biriken dışkı miktarı o kadar fazla olabilir ki anüsten sızarak kaka kaçırmaya neden olur. Kabızlığın diğer belirtileri, dışkılama sırasında aşırı zorlanma, karın ağrısı ve gaz, huzursuzluk, yorgunluk, iştahsızlık, gündüz veya gece idrar kaçırma ve tuvalete gitmekte isteksizliktir.

Çocuk Cerrahı Gözüyle Kabızlık sebepleri

Çocuğunuz yeteri kadar posalı yiyecek veya yeterli sıvı almıyorsa kabızlık görülebilir. Birçok çocukta herhangi bir neden bulunamaz. Bazen, sertleşmiş kakanın etkisiyle anüs çevresinde bir çatlak veya sıyrık oluşabilir. Bu durumda dışkılama çok ağrılı olduğu için çocuk kakasını tutar ve kabızlık daha da artar.

Bazen kabızlık ailesel olabilir. Yetersiz beslenme veya hareketsizliliğe neden olan bir hastalık da kabızlığa ve kaka kaçırmaya yol açabilir ve bu sorun başlangıçtaki hastalığın düzelmesinden sonra da devam edebilir.

Kabızlığa bağlı kaka kaçırmanın tedavisi

İlk yapılması gereken bağırsaklarda birikmiş olan kakanın uzaklaştırılmasıdır. Bu lavman veya fitil yardımıyla sağlanabilir. Ağızdan verilen ilaçlarla da bağırsak boşaltımına yardımcı olunur. Ancak rektumda sert kaka, tıkaç oluşturmuşsa ağızdan verilen ilaçlarla o tıkacın açılmasını beklemek vakit kaybı olacaktır; üstelik çocuğun ağrısı varsa bir an evvel lavman yapmakta fayda vardır

Dışkının boşaltılmasından sonra çocuğunuzun düzenli dışkılama alışkanlıkları kazanması çok önemlidir. Bu da ancak diyet tedavisi ile mümkün olabilir. Böylece tekrar fazla miktarda dışkının birikmesi önlenmiş olur. Dışkının boşaltılmasından sonra çocuğunuzun düzenli dışkılama alışkanlıkları kazanması çok önemlidir. Böylece, yeniden fazla miktarda dışkının birikmesi önlenmiş olur. Tedavide diyetin düzenlenerek yeterli sıvı ve posa tüketilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca günde birkaç kez tuvalete gitmeli ve gerektiğinde dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılmalıdır.

Tuvalet alışkanlığının düzenlenmesi

Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ve çocuğunuzun dışkılamayı öğrenmesi için bu gereklidir. Çocuğunuz her gün tuvalette oturmalıdır. Bunun için en uygun zaman yemeklerden sonradır. Çocuğunuzun tuvalette oturması, düzenli dışkılaması ve çamaşırlarının temiz kalması halinde onu ödüllendiriniz.

Tedavinin yararlı olduğunu nasıl anlayabilirim?

Her gün, çocuğunuzun dışkılama sayısını, kaka kaçırmasını ve ilaç kullanımını kaydediniz. Bu kayıt size ve doktorunuza tedavinin başarısı konusunda bilgi verecektir.

Çocuğunuz ilaç alırken her gün kaka yapması ve daha az ya da hiç kaka kaçırmaması gerekir. Fazla miktarda veya sert dışkılama, kaka kaçırma ya da karında şişkinlik veya ağrı tedavinin değiştirilmesi gerektiğini gösterir.

Kaka kaçırma sabır ve çaba gerektiren bir sorundur. Ancak düzenli tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram