Sevdiklerimize dair her şey...

Kuş Gribi

Kuş gribi aslında bir İnfluenza A virüsü enfeksiyonudur. Belirtileri hemen hemen aynı da olsa kuş gribi kış aylarında insanlarda görülen klasik gripten farklı bir enfeksiyon çeşidi olup Avrupa, Afrika Asya, Orta Doğu ülkelerinde daha sık görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Göçmen kuşlar tarafından hastalandırılan kümes hayvanları, kendi aralarında enfeksiyonu yayar. Kuş gribine yakalanmak için hasta hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temasta bulunmak gereklidir. (Mesela hayvanın salgıları veya dışkısı ya da kanı ile kirlenen yüzeylere temas şeklinde)

Kuşlar arasında yayılım

Kuş gribi, ördek, kaz, kuğu gibi göçmen kuşlar tarafından evcil kümes hayvanlarına bulaştırılır. Bu vahşi göçmen kuşlar hiçbir hastalık belirtisi göstermeksizin hastalığı dışkı ve salgıları ile kümes hayvanlarına bulaştırır. Evcil kümes hayvanları ise savunmasız oldukları için hemen hasta olup ölürler.

İnsanda kuş gribi

Tipik grip belirtileri ile başlar: Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, göz yaşarması, kas ağrıları, baş ağrısı… Fakat ek olarak daha ağır göz bulguları, zatürre, solunum sıkıntısı ve şiddetli öksürük yapar.

Korunma

Çocuklarınızın bahçelerde, parklarda yaşayan kaz, ördek, hindi vs ile temasına, bu hayvanların salgıları ile bulaşmış yüzeylere temasına engel olun. Bu hayvanların az pişmiş etlerini ve yumurtalarını yemeyin.

Aşılama

Maalesef kuş gribi virüsüne karşı bilinen aşı yok. Mevcut grip aşıları ise kuş gribine karşı koruma sağlamıyor.

Tanı

Burun ve geniz salgılarından alınan örneklerle virüsün H1N5 tipinde olup olmadığına bakılabilir.

Tedavi

Maalesef bilinen bir ilacı yok. Belirtilere yönelik tedavi önerilmekte. Gerekli vakalar hastaneye yatırılarak izole edilmeli.

Tavuk ve hindi yemeli miyim?

Açıkta satılan canlı tavuk vs alıp kesmiyorsanız, marketlerden alınan marka tavuk ve yumurtalarında kuş gribi riski olmadığını söyleyebiliriz. Yine de tedbir amacı ile tavuk ayılmamakta kesmekte kullanılan kesme tahtası ve bıçakları çok iyi temizlemek, üzerine başka gıdalar koymamak gerekir. Ayrıca bu hastalığa neden olan virüs 70° C derece üzerindeki sıcaklıklarda hemen öldüğü için iyi pişmiş kümes hayvanları eti yenebilir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram