Sevdiklerimize dair her şey...

Resim ve Çocuk Psikolojisi

Resim çizmenin çocuk ruh sağlığına etkisi nedir? Çocuk resim çizerken aslında kendini anlatmaktadır... Bu yazıda ressam Meral Aksal'ın bu konudaki profesyonel yorumlarını bulacaksınız

Çocukların ruhsal, bedensel ve aynı zamanda kişiliklerinin gelişiminde resim önemli bir araç, etkin bir yoldur. Çocukluk döneminde resim yapmak, çocuğun kendini tanıması ve tanıtması açısından önemli bir iletişim sürecidir.

Bu dönemlerde resim yapmak veya resim eğitimi almak ruhsal ve bedensel gelişim açısından çok faydalı, zevkli ve aynı zamanda eğlenceli bir yoldur. Böylelikle çocuk, resmi sever ve yaratıcılıkları ise zenginleşir.

Resimle anlatım

Çocuğun yapmış olduğu çizgiler, kullandığı renkler, o çocuğun ruh halini, yani kızgın, agresif, mutlu, üzgün vs…olduğu hakkında bize mesaj verir. Böylelikle kendi yarattığı dünyayı resim yoluyla kolaylıkla anlayabiliriz.

Çocukların yapmış olduğu resimler, onların bilinçaltını gözler önüne serdiği için bu nedenden dolayı çok iyi tahlil edilmesi gerekir. Resim çocukları tanımamızda bize kılavuzluk eder, her zaman yardımcı bir araç olur.

Çocuklar resim yaparken görsel ve estetik bir kaygı duymazlar. İstatistiklere göre 9 yaşına kadar çocuklar gördüklerini değil, bildiklerini resmeder. Bu da bize çocuk ve çevresi hakkında çok iyi ipuçları verir.

Ebeveynler çocuklarının yaptıkları resimleri muhakkak tahlil etmeli yakından ilgilenmelidirler. Çocuklarına yaptıkları resimlerle ilgili sorular sormalılar; göreceksiniz ki aldığınız cevaplar her zaman çok ilginç olacaktır. Sizlerin bir objeye ya da bir figüre benzettiğiniz bir takım nesneler aslında bambaşka şeyler olabilir. Bu da, çocukların bildiklerini, gördüklerini hayal dünyasında farklı yorumladıklarını gösterir.

Sonuç olarak şunu anlayabiliriz ki, çocuğun iç dünyasını dışa vurma da, kendini ifade etme de resim yapmanın ne kadar önemli olduğunu gösterir.

Resim ve Çocuklarda Yetenek

Resim yapmak, çocukların yeteneklerini geliştirmeleri açısından faydalıdır. Yetenek doğuştan gelen bir beceri olsa da sonradan da kazanılabilir.

Örnek: Nesneleri algılama, iyi bir gözlemci olma, hayal dünyamızı zenginleştirmek ve bunları kağıda döküp renklendirmek, eskizlerimizi çoğaltmak yaratıcılığımızı arttırır.

Resim yapabilme becerisi aslında çocukluk dönemine dayanır ve bazı aşamalar sonucu kendini gösterir.

Çocuklarda resmin gelişim aşamaları

Karalama Dönemi

Genelde 2 ve 4 yaş grubunu kapsar. Bu dönemlerde gelişi güzel, çizgisel karalamalar çizilir. Zaman geçtikçe bu karalamalar daha kontrollü olmaya başlar ve çocuğun el-göz koordinasyonun gelişimi hızlanır.

Şematik Dönem

4 ve 7 yaş grubunu kapsar. Çocuklar bu dönemde hayal ettiklerini ya da o anlık düşündüğünü resmetmek ister. Genelde yapılan örnekler; insan figürü ve doğa unsurlarıdır. Çiçek, ağaç, güneş, bulut, deniz vs. bu öğeleri şematik olarak renkler kullanarak kağıda yansıtırlar.

Reel Dönem

Gerçekçi resim yapabilme dönemi de diyebiliriz. Bu dönem daha çok ilk öğretim eğitimi alan kişileri kapsar. Çocuk, artık bir profesyonel (resim eğitmeni) eşliğinde ders alır. Çocuklar böylelikle nesneyi, doğayı, mekanı, kavramları çok daha iyi algılar ve onları daha gerçekçi yansıtmaya başlar. Böylelikle gerçeğe yakın resimler ortaya çıkar. Fakat bu yaşlarda yapılan çoğu resimlerde ışık, gölge, derinlik, perspektif, kompozisyon gibi detaylara pek rastlayamayız.

Resim & Motivasyon

Çocuklara resim yapmayı sevdirelim, ama bunu öğretirken onları sınırlamayalım.

Örnek: Güneş sarı olur, denizi muhakkak mavi yap, evlerin bacalarında kış mevsiminde duman vardır, vs. Bu da şunu gösterir ki çocuğun elinden kalemi alıp kendi yorumlarımızın resmini yapmış gibi bir durum ortaya çıkar. Bunun yerine onlara sadece renkli kalemler, büyük kağıtlar verelim ki kendi hayal dünyalarını kendileri yansıtsın. Siz sadece izleyin ve tahlil edin.

Çocuklarımıza masallar anlatalım, nesnelere dokunmalarına izin verelim, sordukları sorulara reel cevaplar vermeye çalışalım. Tiyatroya götürelim, aktivitelere katılımlarını sağlayıp, sosyalleşmelerine yardımcı olalım ki çocuklarımızın resimleri hep umut dolu olsun.

Meral Aksal
Ressam

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram