Sevdiklerimize dair her şey...

Çocuklarda Astım Hakkında Genel Bilgiler

Astım Nedir? Giriş

Astım çocuklar ve genç erişkinlerde çok sık görülen kronik öksürük, hırıltı, çabuk yorulma ve tıkanma yapan kronik bir akciğer hastalığıdır.

Nedeni hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Hava yollarında hassasiyet zeminini hazırlayan genetik faktörler üzerine dış etkenlerin eklenmesiyle başladığı düşünülmektedir. Ancak tam mekanizma hala bilinmiyor.

Bronş dediğimiz, ince uzun borucuklardan oluşmuş hava yollarında, zaman zaman daralma yaparak nefes alıp vermeyi zorlaştırır ve öksürüğe neden olur. Doğru tanı konup tedavi edildiğinde uzun süre kontrol altına alınması mümkündür. Tedavi edilmezse büyüme geriliğine, günlük aktivitelerde kısıtlılığa, okul devamsızlıklarına, maddi ve manevi kayıp sebebi olur.

Astımın kabaca alerjik (atopik) ve alerjik olmayan (nonatopik) iki şekli vardır. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, tüm dünyada alerjik hastalıkların ve astımın görülme sıklığı giderek artmaktadır. Toplumda her 5 çocuktan birinde alerjik hastalıklar, her 10 çocuktan birinde ise astım görülmektedir.

Tek solunum yolu: tek hastalık

Burada “tek solunum yolu: tek hastalık” diye yeni bir olgu gündeme geliyor. Bilim adamları şöyle diyorlar: “Solunum yolu bir bütündür; bir kişide alerji sadece burunda veya sadece akciğerlerde olamaz, birinde alerji varsa az ya da çok diğerinde de alerji vardır”. Onun için son zamanlarda astımı olan kişilerde alerjik nezle gibi diğer solunum yolu alerjilerinin de tedavisi ve korunması gündeme gelmiştir.

Son yıllarda astım için “solunum yolu alerjisi”, “Reaktif hava yolu hastalığı” terimleri kullanılmaya başlanmıştır. Solunum yolu alerjisi adı ile ifade edilmek istenen, tüm solunum yollarıdır.

Astım Belirtileri nelerdir?

Astım Teşhisi nasıl koyulur?

Astım tedavisi Nasıl olur?

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram