Sevdiklerimize dair her şey...

Diş Yaralanmaları

Diş travmaları çocuklarda çok sık rastlanılan bir durumdur. Özellikle çok hareketli ve spor ile ilgilenen çocuklarda görülme sıklığı daha da fazladır. Düşme, çapma veya arkadaşları ile oynarken birbirleriyle çarpışma sonucu dişler, dudaklar ve çeneyi içine alan travmalar meydana gelebilmektedir. Böyle bir durum karşısında ebeveynlerin soğukkanlı davranmaları oldukça zordur. Ebeveynlerden zor da olsa sakin olmaları, çocuklarını sakinleştirmeleri istenmektedir. Travma geçiren çocuk oldukça korkmuş ve tedirgin bir durumdadır. Ebeveynlerin de tedirgin olmaları çocuğa yansıyacak ve çocukların daha çok korkmalarına ve tedirgin olmalarına neden olacaktır.

Çene, yüz ve dişleri içeren bir travma sonrasında ebeveynlerin ya da okulda ise öğretmenlerinin çocukların dişlerini kontrol etmeleri istenmektedir. Dişlerde kırılma veya tamamen dişin yerinden çıkması durumunda kırık parçayı ya da dişi bulmaları gerekir. Dişte kırık varsa ve kırık parça bulunduysa, kırık parça ile beraber diş hekimine en kısa sürede başvurmaları şarttır. Kırık parça yoksa yine en kısa sürede diş hekimine başvurmaları gerekmektedir. Dişin sinir dokusu açığa çıkmış olabilir, enfeksiyon gelişmemesi açısından en kısa sürede gerekli tedavinin diş hekimi tarafından başlatılması gerekmektedir.

Diş tamamen yerinden çıkmışsa, dişi bulup en geç 2 saat içerisinden diş hekimine başvurulması gerekmektedir. Bulunan diş varsa süt veya serum içine koyulmalı, yerine yerleştirilmeli veya ağız içerisinde tükürük ile temas ettirilerek taşınmalıdır. Kesinlikle dişin köküne dokunulmamalı akan su altında diş yıkanmalıdır. Süt dişlerinin tamamen yerinden çıkması durumunda kesinlikle yerine yerleştirilmemelidir. Süt dişlerinin tekrar yerine yerleştirilmesi, alttan sürecek olan daimi dişe zarar verebileceği unutulmamalıdır.

Travma sonrası ebeveynler dişlerde herhangi bir bulguya rastlamayabilirler. Dişlerde kırık görülmeyebilir. Dişler hafif içeri gömülmüş, sağa veya sola hareket etmiş ya da çatlaklar meydana gelmiş olabilir. Travma sonrası mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Travmaya uğramış süt veya daimi dişlerde ileriki dönemlerde de bulguların ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Dr. Pınar Yayım

Pedodonti Uzmanı

1981 senesinde İstanbul’da doğdum ve lisans öncesi tüm eğitimimi Kültür Kolejin’de tamamladıktan sonra 2000 senesinde kazandığım Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği bölümünden 2006 senesinde mezun oldum. Fakülteye başladığım ilk yıllardanberi çocuk diş hekimi olmayı istiyordum ve 2007-2011 yılları arasında mezun olduğum fakültede Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) uzmanlığı eğitimimi tamamlamış oldum. Evli ve üç çocuk annesiyim.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram