Sevdiklerimize dair her şey...

Hayvan Isırıkları ve Tırmalamaları

Evcil de olsa doğal ortamında yaşayan da olsa her tür hayvan ısırığı ve tırmalaması dikkate alınmalıdır. En basitinden, deri ve yumuşak dokuda enfeksiyona neden olabilir. Örneğin kedi tırmığı hastalığı, özellikle yavru kedilerin tırmalaması ile bulaşan sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. (Doğal ortamında yaşayan hayvana örnek olarak, köylerde yaşayan ve insana alışkın olmayan kedileri bile verebiliriz). Ayrıca hayvan ısırıkları aşısız kişilerde tetanosa da neden olabilir.

Hayvan Isırırsa Ne yapalım?

Kanama varsa

Temiz bir havlu veya kumaşla kanama durana kadar baskı uygulayın. (Bu süreçte kendinizi başkasının kanı ve salgısından koruyun, bu amaçla varsa eldiven kullanın.)

Kanama yoksa

Yara yerini su ve sabunla temizleyip akan su altında uzun süre yıkayın; asla antiseptik solüsyonlar vs. kullanmayın. Yara yerini kurulayıp temize sarın.

Hayvanı tecrit edebiliyorsanız edin ve doktora başvurun. Kuduz aşısı (Bkz kuduz) tetanos aşısı vs. uygulaması gerekebilir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram