Sevdiklerimize dair her şey...

Yabancı Cisim Yutulması

Bütün çocuk sahibi ana babaların er ya da geç başına gelen bir şeydir: Çocuğum düğme yuttu, panik olmalı mıyım? Neler yutulduğunda tehlikelidir? Ne yapılmalıdır? Burada bu sorularınıza cevap vermeye çalışacağız.

Neler yutulunca tehlikeli olur?

En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir: Bozuk paralar. Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz ancak iri bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar. Çok nadiren bağırsaklarda takılarak tıkanmaya neden olurlar. Sivri uçlu cisim yutulmaları daha tehlikelidir; mesela kesilmiş tırnak, iğne, kürdan! Cam kırıkları ise ilginç bir şekilde hiç zarar vermeden bütün bağırsak boyunca ilerleyebilir. Saat pili yutulması ise çok tehlikelidir çünkü içerdikleri asit veya alkali maddelerin bağırsak iç yüzünde hasar veya yaraya neden olması tehlikesi vardır. Birden fazla sayıda mıknatıs veya mıknatısla beraber metal yutulmaları da tehlikelidir. Çünkü bağırsak kıvrımları boyunca ilerleyen farklı yerlerdeki mıknatıslar kıvrımların arasında birbirine yapışarak bağırsak tıkanması nedeni olabilir.

Yabancı cisim yutulmasında nelere dikkat edilmelidir?

İlk yapacağınız şey elbette solunumunu kontrol etmektir. Eğer morarma, tıkanma yoksa sırada yutkunma kontrolü var. Sakın kusturmayın. Ekmek içi verin, rahat yutabiliyor mu kontrol edin. Rahat yutabildiyse takip eden günlerde dışkılamasını izlemek gerek. Bağırsak düzeninde bozulma, özellikle kabızlık yönünden izlenmelidir. Bağırsaklarından her zamanki kadar gurultu geliyor mu, kakasında yuttuğu şey çıkıyor mu izlenmelidir.

Ne zaman acile gidelim?

Yutma sonrasında solunum sıkıntısı, nöbet yapan durmayan öksürük varsa mideye değil akciğerlere gitmiştir. 112’yi arayın.

Yutma sonrasında boğaz ağrısı veya yutma güçlüğü başladıysa acile başvurun.

Keskin ve sivri cisimler veya mıknatıs yuttuysa acile gidin

Ne kadar izleyelim?

Yutulan nesne 3-4 günde dışkıda görülmezse, 2 hafta içinde şiddetli karın ağrıları ve kusmalar; dışkıda kan gelmesi durumunda doktora başvurun.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


8 comments on “Yabancı Cisim Yutulması”

  1. 1 adet mıknatıslı top yutma durumunda doktora gidilmeli mi yoksa dışkıyla çıkması beklenmeli mi

    1. Mıknatıs yutma acil bir durumdur internet üzerinden danışılması gerçekten sakıncalı çünkü nadiren bir mıknatıs yuttu sanılan çocukların birden fazla mıknatıs yuttuğu ve mıknatısların içeride birbirine yapışarak bağırsakları deldiği görülmüştür. Tek mıknatıs olduğundan %100 eminseniz bir sorun değil o kendiliğinden çıkacaktır.

  2. Merhaba,bebeğim küçük bir balon parçası yuttu.Bağırsaklarda tıkanma yapar mı? Dışkı ile çıkar mı acaba?

    1. Merhaba, sorunuzu yeni gördüm, her an online olmadığımız için sorulara anında cevap veremiyoruz; bu tür acil sorunları doktorunuza danışmanız veya acile gitmeniz daha uygun olur; umarım bebek şimdi iyidir

  3. Merhaba hocam,

    Ben bir şey danışacaktım. Benim oğlum 13 aylık. 2 ay önce porselen camı yuttu, gördüm. Doktorlar baktı bir şey yok dediler. Sadece biyopsi yapmadılar. Arada horluyor uyurken. Doktora bir daha gitsem mi size danışayım dedim.

    1. Merhaba,
      Yutma eylemi sonrası cisimler mideye, oradan da bağırsaklara gider,. Horlamaya sebep olacak şekilde genize gitmesi beklenmez... Eğer burnuna sokmadıysa, gerçekten yuttuğunu gördüyseniz, horlamasının porselenin yutulması ile ilgisi olacağına ihtimal veremiyorum. Yine de sizi çok endişelendiriyorsa bir kulak burun boğaz uzmanına götürüp kamera ile burun ve geniz kontrolü yaptırtmanız iyi olur... Geçmiş olsun

  4. Merhaba 3 yaşında oğlum cam misket yuttu doktor takibinde ama net söylemiyorlar bir bagirsakta bir midede deniliyor yemek yemiyor ve misketi yuttuktan 2/3 gün sonra ishal oldu ve 3 kez de kustu en fazla 3 lokma ile yemekten vazgeçiyor midede denildi acaba midede olabilir, o da tokluk hissi yapıp yemek yemesine engel olabilir mi mideden bağırsağa öden endoskopi ile çıkarılabilir mi 1 hafta oldu misketi yutali

    1. Merhaba, bu durum için çocuk cerrahı bulunan bir merkeze gitmenizi öneririm.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram