Sevdiklerimize dair her şey...

Aşı Nedir? Nasıl Etki Eder?

Aşı, vücuda enfeksiyon (bulaşıcı hastalık) nedeni olan mikroorganizmaların suni yoldan sokulması ve bağışıklık sisteminin uyarılması için kullanılan maddedir. Bir hastalığın etkeni olan virüs veya mikrop laboratuar ortamında zayıflatılır, öldürülür veya toksinleri saflaştırılır. Sonra enjeksiyon yoluyla vücuda sokulur. Lökosit adlı savunma hücreleri bu maddeler ile karşılaşınca ona karşı antikor (bağışıklık maddesi) yapma yeteneği kazanır. Daha sonra bu mikroplar vücuda girdiğinde (mesela hastalıklı bir kişiyle temas sonrasında) önceden onu tanıyan lökositler ve antikorlar bu mikroorganizmayı bertaraf edebilir. İşte aşılamanın esası budur. Buna aktif edinsel bağışıklık diyoruz. Aşılamada amaç hasta olmaksızın hastalık yapan mikrobu tanıyan hücre ve antikorları vücuda ürettirmektir. Hastalıklar aşılamadan daha ağır yan etkilere ve zarara neden olacağından aşıların olası hafif yan etkileri göz ardı edilebilir.

Primer aşılama

Daha önce hiç aşılanmamış kişilerin ilk aşı dozlarının yapılmasıdır.

Rapel

İlk dozda bağışıklama başlatıldıktan sonra pekiştirme amaçlı tekrarlardır.

Aşı takibinin kolaylığı için doktorunuzdan aşı takip kartı alın. Bir sonraki aşı çeşidi ve tarihi için doktorunuzdan bilgi isteyin.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram