Yaz mevsimi, tatil heyecanı, güneşte yatıp dinlenme zevkini getirirken beraberinde daha çok çocuklu aileleri ilgilendiren güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunacağımıza […]
Her bebeğin ilgi noktası farklı olabilir. Bazı bebekler ses çıkarmaya, dıgıldamaya çalışırken bazıları emeklemeye, dönmeye çalışır; bir diğeri oyuncaklarıyla oynamayı ve incelemeyi tercih eder. Bunun için bebeğinizi yaşıtı olan başka bebeklerle karşılaştırmayın.
4–6 ay arasında gece uykuları düzelmişken 6 aydan itibaren gece sık uyanmalar yeniden başlayabilir. Nedeni yukarıda anlatılanlar zemininde gelişen ayrılık endişesidir (Kaybetme fobisi de diyebilirsiniz) Uyuyunca gözünü kapatınca sizi kaybedeceğini sanır, bu fobi ile defalarca uyanır. Siz onunla ilgilenip kucaklayıp rahatlatınca yine dalar ve bu gece boyunca defalarca tekrarlanır. Pekiyi ne yapalım? Bebeği her alışınızda onu kendinize aşırı alıştırdığınızı ve kendi kendine dalmasına engel olduğunuzu biliyor musunuz? Her uyanışında ninni, emzirme, sallama vs ile uyumasına yardım etmek bebeğinizin kendi kendine nasıl uyuyacağını öğrenmesini iyice geciktirmekten başka işe yaramaz.
Bu aylarda gece beslenme ihtiyacı yoktur. Genel olarak 1–2 kısa emme için uyanıyorsa bırakın ağlasın ve dalsın.
Konuşun: Yavaş ve anlaşılır konuşun, basit cümleler kurun. Günlük işlerinizi yaparken ona anlatın: “Haydi bezimizi değiştirelim, altımızı silelim” “Bardağımızı alalım” vs.
Sen, ben sözcükleri (zamirler) onun için bir anlam ifade etmez. “Ayşe gelsin”, “Anne oturdu”, “Baba geliyor” ifadelerini tercih edin
Emirler verin: “Bebeği ver”, “Babayı öp”, “Elimizi yıkayalım” gibi cümleler kurarak yönetici olun.
İster çocuk sahibi annelerden ister cd'lerden vs şarkılar öğrenin: Bu şarkılar bebek için rahatlatıcı olur.
Kitaplar alın: Resimli hayvan ve nesneleri gösteren kitaplarınız olsun. “Köpek nerede?”, ”Kedi mamasını yemiş” vs cümleleri ile algılamasını uyarın. Sokağa çıkıp bu hayvanları gösterin.
Oyuncak çeşitlerini arttırın. Parlak renkli küpler, değişik boy ve sertliklerde toplar, kutular alın. Bunları kutulara doldurup boşaltma egzersizleri yapın.
Parmak ve el oyunları öğretin. Önce siz yapın, sizi izlesin, ardından taklit ederek onun da yaptığını göreceksiniz: “Babam gelsin dur dur, seni söyleyeceğim bir bir” vs.
Mümkün olduğı kadar gece beslenmelerini kaldırın. Anne sütü varsa devam edin ama artık bu ayda hareketi ve enerji tüketimi artacağı için ek gıdaları arttırın. Sebze çorbalarının çeşidini arttırın. Daha koyu kıvamlı ve iri parçalı gıdalar deneyin. Kritik bir geçiş dönemindesiniz: Taneli şeylere geçiş için alıştırın. Aydan aya daha iri taneli parçaları ağzında tükürük ile yumuşatıp eriterek yutmayı öğrenecektir.
Kahvaltılara başlayın: Bebek bisküvisi, tahin, pekmez, tuzsuz peynir, reçel (katkısız ekolojik reçeller), yumurta sarısı, kepekli ekmek içi yiyebilir. (Bkz süt çocuğu beslenmesi)
Hepatit B aşısının son dozunu, karma aşı son dozu ve oral polio aşısı yapılmaktadır
Kızlar | Erkekler | |
En Az | 5.400 g / 58,0 cm | 5.600 g / 59,5 cm |
Ortalama | 7.400 g / 64,5 cm | 7.800 g / 66,5 cm |
En Fazla | 9.200 g / 70,5 cm | 9.700 g / 72,5 cm |
Yaz mevsimi, tatil heyecanı, güneşte yatıp dinlenme zevkini getirirken beraberinde daha çok çocuklu aileleri ilgilendiren güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunacağımıza […]