Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]
Çocuklarda baş ağrısı sık görülen bir durumdur. Çocuklarda akut baş ağrısı üst solunum yolu enfeksiyonu gibi bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, kronik baş ağrısı da migren şeklinde başlı başına bir hastalık olabilir. Ani başlangıçlı, ateş, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı vs’nin eşlik ettiği baş ağrılarından korkmayın. Üst solunum yolu enfeksiyonu tedavi edilince baş ağrısı da geçecektir. Sinüzit veya akut orta kulak iltihapları da baş ağrısı yapabilir. Ama tedavi edilince baş ağrısı da geçmelidir. Sinüzit tedavi edildiği halde baş ağrısı devam ediyorsa doktorunuza danışın.
Okul çocuklarında kronik tekrarlayıcı baş ağrılarının en önemli nedeni migrendir. Genelde başka bir hastalık ile ilgisi yoktur. Kendisi başlı başına bir hastalıktır. Migren testi, tahlili diye bir şey yoktur. Beyin filminde de migren görülmesi diye bir şey söz konusu olamaz.
Ancak Amerikan Pediatrik Nöroloji Birliğinin yönergelerine göre şu hallerde migren düşünmek gerekir:
Aura’nın kelime anlamı Migren öncesinde kulak çınlaması, baş dönmesi, göz kamaşması, görme bulanıklığı gibi öncü belirtilerdir. Bu belirtiler gelince kişi migrenin başlayacağını bile anlayabilir. Migren sonrasında çocuk huzursuzdur. Rengi solabilir, iştahı kesilir. Beraberinde karın ağrısı olup başı dönebilir.
Baş ağrısı, ateş vs enfeksiyon belirtileri olmaksızın ve şiddetli ve bilinç bozukluğu, kusma, güç kaybı vs ile birlikte ise hemen doktorunuza haber verin. Tomografi, MR vs ile tümör gibi ciddi sorunların araştırılması gerekebilir. Belirtiler yukarıdaki gibi migreni destekliyorsa çoğu kez film gerekmez. Bir tTıp literatüründe , baş ağrısı çeken yüzlerce çocukta yapılan taramalarda çocukların çok küçük bir kısmında kafa içi lezyon-kitle saptanmıştır. Bu kişilerde ağrıda şiddetlenme ve kişilik değişiklikleri ile taraf tutan nörolojik bulguların olduğu (denge kusuru, görme bozukluğu, el-ayakta uyuşma, duyu ve güç kaybı vs) dikkati çekmektedir. İşte görüntüleme yöntemleri bu durumlarda daha ön planda düşünülmelidir.
Migrende tedavi sakinleşmeyi sağlayacak ortam hazırlayıp ağrı kesici vermekten ibarettir. Yavrunuzun loş, sessiz bir odada dinlenmesini sağlayın. Migren ataklarının sık tekrarlaması ve şiddetli olması halinde siproheptadin veya propranolol içeren koruyucu ilaçlar gerekebilir. Doktorunuza danışın.
Çocuklarda migren dışı kronik baş ağrıları da görülmektedir. Bunlar:
Gerilim tipi baş ağrıları: Başın her iki yanında ve ensede olan, zonklayıcı değil devamlı, gerginlik veta basınç hissi yaratan ağrılardır. Hafif-orta şiddettedir.
Günlük persistan baş ağrıları: Bu ağrıyı çeken kişilerde daha önce baş ağrısı hikayesi yoktur. Aniden gelen başın her iki tarafında hissedilen, zonklayıcı olmayan, sıkışma-gerilim hiisi ile seyreden, hafif-orta şiddette ağrılardır
Kronik hemikrania: Başın tek tarafında hissedilen, gün boyu devam eden, hiç kesilmeyen, şiddetli ve ağrı kesicilere yanıtı az olan ve şiddetli ağrılardır.
Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]