Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]
Domuz gribi bir İnfluenza A virüsü olup ilk kez Mart 2009'da Meksika'da görülüp oradan tüm dünyaya yayılmıştır. Meksika ve Amerika başta olmak üzere birçok ülkede görülen domuz gribi vakaları tüm dünyada sağlık otoritelerini alarma geçirdi. Ancak global bir salgına ve geçtiğimiz yüzyıldaki gibi milyonlarca ölüme neden olup olmayacağı henüz belli değilken bu kadar panik olunmasını anlamsız buluyoruz. Ancak yine de kendimizce alacağımız bazı önlemlerin akıllıca olacağı da aşikardır. Örneğin el yıkama başta olmak üzere hijyen önlemlerini almak gerekir.
Etken virüs, domuzlarda devamlı var olan bir virüstür. Kuş, insan ve domuzlarda yaşayan virüslerin bir kombinasyonu olan İnfluenza A H1N1 virüsü ise yeni bir virüs çeşididir. İnsandan insana kolayca bulaşır. Hastalık bulaşması için domuz eti yemek gerekmez. Bulaşma öksürük, aksırık, hatta konuşma sırasında saçılan virüstü partiküllerin solunması veya bu partiküllerin bulaştığı eşyaların ellenmesi ile bulaşır (Bundan dolayı el yıkama ve aksırırken kol veya mendille ağzı kapatma en önemli 2 hijyenik tedbir olarak kabul edilir)
Bütün bulaşıcı hastalıklardan korunmada olduğu gibi domuz gribinde de aşıyla korunma en önemli yöntemdir. Aşı ve hastalıkla ilgili linke aşağıdan ulaşabilirsiniz:
http://www.ttb.org.tr/h1n1/index.php?option=com_content&view=article&id=111&Itemid=132
Halihazırda domuz gribi virüsü için özel bir antiviral ilaç mevcuttur. Oseltamivir adlı ilacın kullanımı için sağlık otoriteleri bazı kısıtlamalar önermektedir: 1 yaş altı, astımı olanlar, kalp hastalığı olanlar, immün yetmezliği olanlar vs... Genel tedbirlerin uygulanması: İnce giyinip üşüme halinde 1-2 kat daha kıyafet giyip gereğinde çıkarmak, sık sıvı alımı, ateş düşürücüler, burun spreyleri, uzun süre yatak istirahati. Ihlamur, bal, zerdeçal-zencefilin de faydaları vardır. Piyasada ayrıca kara mürver içeren şuruplar ve Afrika sardunyası içeren damlalar vardır. Bunlardan özellikle Afrika sardunyası SADECE ATEŞİ HASTALIK SIRASINDA KULLANILABİLİR. KIŞ BOYU DÜZENLİ KULLANILMAMALIDIR.
Antibiyotiklerin domuz gribinin tedavisinde kesinlikle yeri yoktur. Ancak domuz gribine bağlı orta kulak iltihabı, sinüzit veya zatürre geliştiyse antibiyotik ancak o zaman kullanılır.
Özel durumlarda doktorunuzun antiviral ilaçlar vermesi gerekebilir.
Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]