Sevdiklerimize dair her şey...

Nezle (Soğuk Algınlığı)

Çoğu kez günlük hayattaki konuşmalarımızda grip ile karıştırdığımız bir hastalıktır. Gripten daha hafif seyreder. Burun tıkanıklığı, aksırık, boğazda kaşıntı, gıcık öksürüğü ile seyreder. Yüksek ateş yapmaz.

Nezle nedenleri nelerdir?

Ana nedeni Rinovirüs denen ve 100’den fazla çeşidi bulunan bir virüstür. Gözle görülmeyen parçacıklarla havadan veya rinovirüslü kişilerin eşyalarıyla temasla bulaşır. Burun mukozasına yerleşen virüs burada çoğalır ve yukarıda bahsedilen semptomlara neden olur.

Kocakarı laflarına inanıp inanmadığınızı bilmem ama serin havada ince giyinmek, üstü açık yatmak, taşa basmak, banyodan sonra nemli saçla dışarı çıkmak nezle ve hastalık nedeni olmaz.

Çocuklarda soğuk algınlığı belirtileri

İlk olarak burun tıkanıklığı ve boğazda kaşıntı, gıcık hissi olur. Zamanla boğaz ağrısı, kuru öksürük, baş ağrısı ve hafif ateşle kırıklık hissi eklenir. Şeffaf olan burun akıntısı zamanla suyunu kaybedince koyulaşıp sarı renge döner. Zamanla akıntının koyulaşması hemen antibiyotik başlanmasını gerektirmez.

Çocuklarda soğuk algınlığından korunma

Maalesef henüz aşısı olmayan bu durumdan korunmada hijyen önlemleri ön plandadır. Hasta kişilerin, en fazla bulaştırıcı olduğu dönem olan, belirtiler başladıktan sonraki 3-4 gün boyunca hassas kişilerle temas etmemesi önerilir.

Burun silindikten sonra el yıkama alışkanlığı çok önemlidir.

Aksırık ve öksürükle virüs yakın çevreye yayılabilmektedir. Hasta kişilerin etrafında bulunmamak bu açıdan önemlidir.

Aksırık ve öksürük sırasında ağız ve burun, kolla kapatılmalıdır.

Hastayken ev halkı aynı havluyu kullanmamalıdır.

Yüksek doz C vitamini ve çinko kullanımının koruyucu etkisi gösterilememiştir.

Çocuklarda soğuk algınlığı tedavisi

Soğuk algınlığında ilaçların yeri yoktur. Burun temizliği ve aspirin dışı ateş düşürücüler kullanılabilir. Burun yıkama amaçlı spreyler çok önerilir. Burun açıcı dekonjestan ve antihistaminik ilaçların etkisi çok az veya hiç yoktur.

Sık burun temizliğine bağlı olarak burun kanatlarında yara ve tahriş ortaya çıkarsa kremler işe yarayabilir.

Soğuk buhar makineleri burunda rahatlama sağlayabilir. Hastanın yattığı odada okaliptüs yağı buharı yapmak solunumu rahatlatabilir. Ayrıca çok etkili bir koca-karı yöntemi de hastanın yastığı yakınına kesilmiş kuru soğan koymaktır. Denemekten zarar gelmez, en kötü olasılıkla işe yaramaz, oda soğan kokar 🙂

Özetle ilaçla 1 haftada ilaçsız 7 günde geçen bir tablodur.

Ancak ateş çok yükselir, kulak ağrısı, hırıltılı balgamı öksürük, nefes darlığı ortaya çıkarsa doktora başvurunuz.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram