Sevdiklerimize dair her şey...

Tifo

Tifo nedir? Nasıl bulaşır?

Tifo, Salmonella adlı tifo bakterisinin pis sular veya bu sularla temas eden gıdalarla alınması sonucu bulaşır. Dizanteri gibi tifo da yaz aylarında daha sık görülür ve salgınlar yapabilir. İshal, karın ağrısı yüksek ateş, (bazen hipotermi, yani düşük ateş), kırıklık, şiddetli halsizlik, baş ağrısı yapar. Başlangıçta yeşil ve yapışkan olan ishalin yerini kabızlık alabilir. Tifoda ilginç bir şekilde karın cildinde açık kırmızı renkli döküntü görülebilmektedir.

Çocuklarda tifo teşhisi nasıl konur?

Klinik olarak tifo düşünülen vakalarda teşhis için kaka alınıp dışkı kültüründe salmonella bakterisinin üretilmesi ile konur.

Çocuklarda tifo tedavisi

Ağızdan sıvı tedavisine ek olarak antibiyotik kullanılması çok nadiren gerekir. Tifo ishali sırasında antibiyotik kullanımı iyileştirmeyi hızlandırsa da bağırsaklarda canlı tifo basili taşıyıcılığına neden olur. Dolayısı ile tedavide çoğu kez antibiyotiğin yeri yoktur.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram