Yaz mevsimi, tatil heyecanı, güneşte yatıp dinlenme zevkini getirirken beraberinde daha çok çocuklu aileleri ilgilendiren güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunacağımıza […]
Bir oyuncak çocuklar için tehlikeli olabilir mi? Oyuncak seçiminde güvenlik açısından nelere dikkat etmeliyiz? Çocukların her şeyi öğrenmesi oyunla olurken en büyük eğlenceleri ise oyuncaktır. Raflarda binlerce çeşit oyuncağa her gün onlarcası eklenmektedir.
Pekiyi siz bu oyuncakların hangilerinin yavrunuza uygun olduğunu biliyor musunuz? Oyuncak üreticileri belli bazı kuralları uygulamak ve bunları etiketlerinde belirtmek zorundadır. Sizin de bu etiket ve uyarıları okumak dışında mutlaka yapmanız gereken en önemli şey oyun sırasında yavrunuzu yalnız bırakmamaktır.
Batılı gelişmiş ülkelerde oyuncakların hangi standartlarda olacağı kanunen belirlenmiştir. Oyuncak üreten şirketler de çocuk gelişimi uzmanlarından destek alıp ürettikleri oyuncakların laboratuar ortamında çocuklar ve bebekler tarafından “test edilmesini” sağlamaktadırlar. Ülkemizde Çin malı oyuncakların istilasından sonra yüksek kalite ve güvenlik standartlarında oyuncak çeşidinin az olduğunu düşünüyorum. Ama yine de karamsar olmayıp bazı dikkat edilecek önemli noktaları belirlemeye çalıştık.
3 yaşın altındaki çocuklarda dikkat edilmesi gereken ana husus boğaza kaçıp boğulmaya neden olması ihtimali olan küçük parçaların bulunmamasıdır.
Evde farklı yaşlarda çocuklar varsa işler biraz daha zor ve karışık bir hal alır! Büyük çocuğun oyuncakları, en basitinden, ufaklığın ayağına takılıp düşme ve yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca bebekler büyük çocukların oyuncakları ile kendilerini yaralayabilirler. Bundan dolayı büyük çocuklar oyuncaklarını ortada bırakmama konusunda eğitilmelidir.
Oyuncakları sık sık kontrol edin ve kırılmış, kenarı keskinleşmiş veya küçük parçalara ayrılmış oyuncakları ya atın ya da derhal onarın! Kırık oyuncakların kenarları bebeklerde kesiklere neden olabilir.
Bisiklet, scooter gibi ev dışında oynanan oyuncakların gevşeyen parçaları, paslanan kısımlarını kontrol edin.
Oyuncak kutusunun kapaksız olmasına dikkat edin. Ev güvenliği açısından kutu yerine duvara monte edilmiş raf kullanılıyorsa rafın bebeğin ulaşabileceği kadar alçak olmasına ve sağlam takılmasına dikkat edin.
Karaoke teypler, oyuncak polis arabalarının sirenleri gibi yüksek sesli oyuncakları çocuğunuzun kulağına uzun süre tutabileceğini ve işitmesinde hasara neden olabileceğini göz önünde bulundurun.
Yaz mevsimi, tatil heyecanı, güneşte yatıp dinlenme zevkini getirirken beraberinde daha çok çocuklu aileleri ilgilendiren güneşin zararlı etkilerinden nasıl korunacağımıza […]