Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]
Kepeklenme çocukluk çağında nadir rastlanan, esasen ergenlikte daha sık karşılaşılan bir cilt sorunudur.
Normalde kafa derisinden ölü hücreler devamlı olarak dökülmektedir fakat bu süreç gözle görülmeyecek kadar yavaştır. Oysa malessezia furfur denen bir mantarın saçlı deriyi etkilemesi durumunda bu süreç çok hızlanmakta ve kepek oluşmaktadır. Kepeklenme başladığında saçlı deride beyaz – gri renkte küçük pulcuklar görülmektedir.
Aslında kepeklenme bulaşıcı değildir. Kaşıntı ve çirkin bir görüntü dışında olumsuz bir durum da arz etmez…
Evet tabii ki olabilir. Neler olabilir bakalım:
Öncelikle basit bazı yöntemler öneriyoruz:
Mesela saçlarını yıkamadan önce ince bir tarak veya fırçayla sıkı sıkı tarayıp kepekleri uzaklaştırmaya çalışın. Şampuanla yıkadıktan sonra da taramaya devam edin.
Yine de kepeklenme devam ediyorsa tıbbi bazı şampuanlar kullanılabilir: Bunlar selenyum, salisilik asit veya katran içeren şampuanlardır. (bebeklerde önerilmez)
Bu ürünler haftada 2-3 kez uygulanırken ara günlerde de yağlı deride kullanılması önerilmeyen şampuanlardan kaçınılmalıdır. Bu arada saç jölesi (bir ergen jölesiz nasıl yaşar, bilen beri gelsin) ve diğer saç şekillendiricilerden de sakınılmalıdır.
Çocukluk çağında saçlı deride kepeklenme oldukça nadirdir. Bebeklerde seboreik dermatit, ergenlerde de kepeklenme sık olabilir ama mesela 3 ile 10 yaş arası çocuklarda kepeklenme görünümü varsa bu aslında kepeklenme olmayabilir. Deride kepeklenmeye ek olarak kaşıntı, kızarma, pullanma ve sulanma varsa mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışın.
Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]