Sevdiklerimize dair her şey...

Kepeklenme

Oğlumun saçlarında pullanma ve kabuklanma var, kepeklenmiş olabilir mi?

Kepeklenme çocukluk çağında nadir rastlanan, esasen ergenlikte daha sık karşılaşılan bir cilt sorunudur.

Çocuklarda kepek neden olur?

Normalde kafa derisinden ölü hücreler devamlı olarak dökülmektedir fakat bu süreç gözle görülmeyecek kadar yavaştır. Oysa malessezia furfur denen bir mantarın saçlı deriyi etkilemesi durumunda bu süreç çok hızlanmakta ve kepek oluşmaktadır. Kepeklenme başladığında saçlı deride beyaz – gri renkte küçük pulcuklar görülmektedir.

Aslında kepeklenme bulaşıcı değildir. Kaşıntı ve çirkin bir görüntü dışında olumsuz bir durum da arz etmez…

Kepek dışında bir şey olmasın?

Evet tabii ki olabilir. Neler olabilir bakalım:

  • Çocuğunuz kendi kendine yıkanabilecek yaştaysa saçlarını iyi durulamıyor olabilir…
  • Güneşte çok kalmaya bağlı olarak bir insanın nasıl sırtı yanıyorsa, onun da saçlı derisinde güneş yanığı ve bunun deri dökülmesi olabilir.
  • egzama veya sedef hastalığında da saçlı deride pullanma ve kabuklanma olabilir.
  • Ve son olarak saçlı deride bir mantar hastalığı olan saçkıran da saçlı deride kepeklenme dışında görülebilen bir başka pullanma nedenidir.

Kepekten kurtulmak mümkün mü?

Öncelikle basit bazı yöntemler öneriyoruz:

Mesela saçlarını yıkamadan önce ince bir tarak veya fırçayla sıkı sıkı tarayıp kepekleri uzaklaştırmaya çalışın. Şampuanla yıkadıktan sonra da taramaya devam edin.

Yine de kepeklenme devam ediyorsa tıbbi bazı şampuanlar kullanılabilir: Bunlar selenyum, salisilik asit veya katran içeren şampuanlardır. (bebeklerde önerilmez)

Bu ürünler haftada 2-3 kez uygulanırken ara günlerde de yağlı deride kullanılması önerilmeyen şampuanlardan kaçınılmalıdır. Bu arada saç jölesi (bir ergen jölesiz nasıl yaşar, bilen beri gelsin) ve diğer saç şekillendiricilerden de sakınılmalıdır.

Ne zaman doktora gidelim?

Çocukluk çağında saçlı deride kepeklenme oldukça nadirdir. Bebeklerde seboreik dermatit, ergenlerde de kepeklenme sık olabilir ama mesela 3 ile 10 yaş arası çocuklarda kepeklenme görünümü varsa bu aslında kepeklenme olmayabilir. Deride kepeklenmeye ek olarak kaşıntı, kızarma, pullanma ve sulanma varsa mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışın.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram