Sevdiklerimize dair her şey...

Hamilelikte Beslenme

Hamile bir kadın sol eliyle karnını tutmuş ve sağ eliyle sağlıklı atıştırmalıkları yoğurda bandırıp yiyor

Hamile kadın nasıl beslenmelidir? Gebelikte kalori hesabı yapılmalı mıdır yoksa kaliteli besin içeriği midir daha önemli olan?

Sağlıklı nesillerin temeli bu dönemde atılır. Çünkü bebeğin beyin gelişimi anne karnında başlar. Bu nedenle gebelik insan yaşamında beslenmenin önemli olduğu evrelerden biridir. Maalesef bu da iki kişilik yemek gerekiyor yargısını beraberinde taşımıştır. Fazla yemek de yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir.

  • Artan enerji ve gereksinimlerin karşılanmaması annede dişlerin çürümesi/ kaybına, kemik yoğunluğunun azalmasına, kendisi daha gelişme çağında olan bir anne adayı ise büyüme ve gelişmesinde de problemler olmasına yol açacaktır.
  • Yetersiz protein alımı yüzünden ödem oluşabilir.
  • Yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı gebelik zehirlenmesi (gebelik toksemisi) görülme riski daha yüksektir.
  • Yine prematüre veya düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme şansı artabilmektedir.
  • Aşırı ağırlık kazanımı ailesel de risk varsa daha da kaçınılmaz olarak gestasyonel diyabet ( Hamilelik dönemi şeker hastalığı) riskini beraberinde getirir. Bu da anneye daha dikkatli olması gereken bir süreci getirir, hem kendisi hem de bebeğinin sağlığı için.
  • Yine aşırı kilo alımı annede normal doğum şansını azaltır, doğum tarihinin gecikmesine neden olur, bebekte mekonyum aspirasyonu gibi anne ve bebek için riskli durumlara neden olabiliyor.

Hamilelik sürecinde kişisel özelliklere göre annenin beslenme düzeyi değişkendir ama değişmeyen enerjinin %65’i karbonhidratlardan, %15’i proteinlerden, %30’u yağlardan karşılanmalıdır. Yalnız karbonhidratların kaynağı olarak daha çok kompleks karbonhidratlardan sağlanmalı, basit şekerlerden (çay şekeri) ve benzerinin aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Karbonhidrat düzeyinin karşılanamaması bebekte beyin gelişimi ve enerji depolarında olumsuzluklara yol açabilmekte. Bütün bunlara ek olarak demir, kalsiyum, iyot, folik asit, riboflavin, B12 vitamini ve D vitamini önemlidir.

Hamile beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler

  • Sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması, mevsimi dışında yetişen sera ürünü olanlar tercih edilmemeli. Çürük, bozulmuş – küflü olanların tüketilmemesi.
  • Taze peynir yenmemesi gerekir.
  • İşlenmiş et ürünleri dediğimiz salam, sosis gibi katkı maddesi içeren besinler tercih edilmemeli.
  • Tuz oranı yüksek konserve gıdalar tercih edilmemeli,
  • Kafein tüketimine dikkat etmek önemlidir, çünkü erken doğum riskine veya gebelik süresine göre düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya gelmektedir. Bebeğin kemik yoğunluğunu da olumsuz etkilemektedir. O nedenle çay, kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Anemi riski nedeniyle de çay tüketimine dikkat edilmelidir.
  • Alkol ve sigara içilmemelidir.
  • Hazır meyve suları tercih edilmemeli, bunun yerine taze meyvenin kendisi tercih edilmelidir.
  • Hamilelik sürecinde bebeğin beyin gelişimi anne karnında başladığı için kilo verilmemeli. Hatta kilolu anne adayları zayıflama diyetinin hemen sonrasında değil, bir sene sonra olması daha sağlıklıdır.
  • Her iki hamilelik arası en az 2 -3 sene olmalıdır. Annenin depolarının boşalmaması sağlığının bozulmaması için.
  • Günlük su tüketimine dikkat edilmeli mutlaka 2 litre su tüketilmeli, günlük 3 litre sıvı alınmalıdır.
  • Hamilelik süreci boyunca ortalama 12 kg alımı tekil gebelikler için önerilen miktardır. Bu süreci sağlıklı tamamlayabilmek için uzman yardımına başvurmak işinizi kolaylaştırır.
  • Yapay tatlandırıcı ve bunu içeren besinleri tüketmeyiniz. Mutlaka diyetisyeninize başvurunuz.
  • Diyabetik bir anne adayı mutlaka diyetisyeni ile görüşerek hamileliği için gereken ek yapılmalı ve bu süreci sağlıklı tamamlayabilmesi için gereken beslenme eğitimini almalı, rutin takipler yapılmalıdır.

Sağlıklı nesillerin temelinin atıldığı bu dönemde amaç annenin sağlığını bozmadan sağlıklı bir bebek dünyaya getirmesini sağlamaktır. İki kişilik yiyerek değil, ayınıza ve özelliğinize göre beslenerek ihtiyaçlarınız karşılanır. Daha sağlıklı nesiller daha bilinçli annelerle olur.

Dyt. Fatmagül YILMAZ ÖZTÜRK

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram