Sevdiklerimize dair her şey...

Fetal Ekokardiyografi Nedir?

Fetal Ekokardiyografi görüntüsünü elinde tutan anne baba adayının elleri anne karnının önünde

Fetal ekokardiyografi anne karnındaki bebeğin kalp yapısının ve fonksiyonunun ultrasonografi yöntemi ile detaylı olarak incelenmesidir. Bu işlem için en uygun zaman 16-24 hafta arasında yani 2. trimesterdir. Bu inceleme ses dalgalarını kullanan ve ses dalgalarının gönderilip geri alınması sonucu ortaya çıkan görüntüleri değerlendirir. Dolayısı ile tamamen rutin kadın ve doğum hastalıklarında kullanılan ultrasona benzer bir prensiple çalıştığından bebek için bilinen bir zararı yoktur. Sadece görüntüleme için kullanılan probun özelliği daha farklıdır. Bu yöntem ile ayrıca kalp içinde kanın akış yönü ve eğer varsa anormallikleri, bebeğe ait ritim problemleri de ortaya konulabilir.

Fetal Ekokardiyografiyi kim yapmalı? Zararı var mıdır?

Bazı kadın doğum uzmanları bu konuda uzmanlaşmış olabilir. Ancak daha sıklıkla bu konuda uzmanlaşmış pediyatrik kardiyologlar tarafından gerçekleştirilir. Anne karnında bebeğe ait kalp anomalilerinin tespit edilmesinin anne karnında tedavisinin gerçekleştirilmesi açısından bugün için çok büyük bir faydası yoktur. Anne karnında nadiren anjiyografik yöntemlerle tedavi yapılsa da henüz güvenilirlikleri tam kanıtlanmamış ve yaygınlaşmamıştır. Ancak bebeğin olası bir kalp hastalığı ile doğacağının önceden bilinmesi doğumun bebek doğduktan hemen sonra tedavisinin başlanabileceği ve bunun için hazırlıklı olabilecek bir merkezde olmasına imkan verir.

Fetal ekokardiyografi işlemi için kullanılan teknoloji ses yöntemine dayalı olup radyasyon veya x-ışını içermediğinden bebek için bir risk taşımaz.

Kimlere Fetal Ekokardiyografi Yapılmalıdır?

Hangi annelere fetal ekokardiyografi yaptırması mutlaka önerilir? Annenin kadın doğum hekimi tarafından hamilelik sırasında yapılan rutin muayenesi sırasında kalbinde anormallik olduğu düşünülen bebeklere önerilir. Rutin takipler sırasında genetik anomalili bir bebek, sendromik veya diğer sistem anomalilerinin varlığı düşünüldüğünde kalp anomalisi olasılığı açısından da değerlendirilmesi uygundur. Çünkü bu tür bebeklerde kalp anormalliği riski artmıştır. Yine annenin hamilelik sırasında yan etkisi olabilecek ilaçlara maruz kalması veya kullanması (örneğin lityum) durumunda veya daha önceki hamileliğinde önemli kalp hastalığı ile doğan çocuğu olan annelere yapılabilir.

En uygun zaman ne zamandır? 

Yukarıda da belirtildiği gibi en uygun zaman 16 ila 24. haftalar arasındadır.  Ancak bazen tekrarlayan görüntülemelere ihtiyaç duyulabilir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Prof. Dr. Abdullah Erdem

Çocuk Kardiyolojisi

Prof. Dr. Abdullah Erdem, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda tamamlayıp Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı olmuştur. Prof. Dr. Abdullah Erdem, İstanbul'da bulunan Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram