Sevdiklerimize dair her şey...

Kıl Kurdu

Kıl Kurdu

Kıl kurdu (Enterobius vermicularis) dünyanın her yerinde, her yaşta ve her sosyal kesimden insanda hastalık yapabilen bir parazittir. Daha çok çocuk yaş grubunda görülür ama sanılanın aksine zararsızdır.

Erişkin şekli 1 cm boyda, sarı-beyaz renkte ve iplik inceliğindedir. Kalın bağırsakların çıkan kısmında, kör bağırsak ve apendikste yaşarlar.

Kıl kurdunun bulaşması, yumurtalarının ağız yolu ile alınması sonucu gerçekleşir! Pekiyi bu yumurtalar nasıl olur da sağlıklı bir çocuğun ağzına kadar gelir?

Çocuklarda Kıl Kurdunun Belirtileri

Kıl kurdu nadiren ağır hastalık tablosu yapar. En sık belirti makatta gece ortaya çıkan kaşıntı ve buna bağlı uyku bozukluğudur. Karın ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, diş gıcırdatma nadiren rahatsızlık verir. Nadiren kız çocuklarında anüsten genital bölgeye ulaşarak vulvuvaginit ve üriner enfeksiyon yaptığı görülmüştür.

Çocuklarda Kıl Kurdu Teşhisi

Esas tanı yöntemi yumurtaların anüs etrafında gösterilmesidir. Parazit gece ve sabaha karşı yumurtlamak için anüsten dışarı çıktığı için anüse yapıştırılan selofan banda yapışan yumurtalar mikroskopla görülebilir. Parazitin dışkıda gösterilmesi daha zordur. Bazen hareketli kıl kurtları çocuğun kakasında veya anüsünde aile tarafından da görülebilir.

Çocuklarda Kıl Kurdu Tedavisi

İlaç tedavisi mümkündür. Birinci ilaç mebendazol (100 mg tek doz) olmalıdır. Alternatif ilaçlar albendazol veya pirantel pamoattır. (Doktorunuza danışın). Aile içi bulaşma son derece kolay olduğu için aile tedavisi önerilir.

Kıl Kurdundan korunma ve genel hijyen özellikleri

Gece makat kaşıntısı yaptığından mutlaka sabah uyanır uyanmaz eller çok iyi sabunlanmalı, çarşafa dökülmüş olması muhtemel yumurtalarda kurtulmak için ya çarşaf silkelenmeden yavaşça kaldırılıp çamaşır makinesine atılmalı yıkandıktan sonra da yumurtaları öldürmek için kızgın ütü ile ütülenmelidir. Taharetlenme sonrası da el temizliğine dikkat edilmeli; gene canlı yumurtaları öldürmek için çocuğun iç çamaşırları da yüksek sıcaklıkta yıkanıp yüksek sıcaklıkta ütülenmelidir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram