Sevdiklerimize dair her şey...

Bel Suyu Alınması

Bel Suyu Alınması

Aslında bel suyu alınması biz doktorlar için sıradan bir işlem olup merkezi sinir sisteminin (MSS diyeceğiz) birçok hastalığının tanısı ve bazen tedavisinde gereklidir. Beyin boşlukları ve omurilik zarı etrafında bulunan steril bir sıvı vardır; buna Beyin Omurilik Sıvısı denir. (Al sana bir kısaltma daha; buna da BOS diyeceğiz) BOS beyin içinde örümceksi doku denen bir yerde devamlı üretilip omurilik boşluğuna kadar iner, yine toplardamarlar etrafındaki lenf damarları tarafından emilir; miktarı aynı kalsa da sürekli bir devr-i daim halindedir. BOS beldeki omurlar arasından bir iğne ile girilerek alınır ve tahliller yapılır.

Çocuklarda neden bel suyu alınır?

Tanı amaçlı: En çok da menenjit tanısı için veya Guilland-Barré sendromu tanısı için BOS alınması gerekir. Nadir bazı beyin ve MSS hastalıklarının tanısı amacıyla BOS alınır. Löseminin veya lenfomanın beyne sıçrayıp sıçramadığının anlaşılması için de BOS alınmalıdır.

Tedavi amaçlı: Lösemi ve lenfomada aynı zamanda alınan BOS miktarı kadar da kemoterapi ilaçları BOS boşluğuna verilir.

Çocuklarda nasıl ve nereden bel suyu alınır?

Mümkün olduğu kadar steril şartlar hazırlanıp hastanın bel suyu alınacak bölgesi ameliyat öncesi kullanılan antiseptiklerle temizlenir; hastanın EKG ve solunum monitörüne bağlanması sonrası sakinleştirici ilaç verilip L4-L5 (4-5. bel omurları arası) veya L5-S1 (5. bel omuru-1. kuyruk sokumu omuru) arasından sıvı alınır.

Çocuklarda bel suyu almanın zararları ve kalıcı hasar bırakma olasılığı nedir?

BOS alınan yerde (bel omurlarının en alt aralığı) omurilik ve sinir dokusu yok, dolayısıyla kalıcı zarar olması hele hele kısırlık olması tıbba, biyolojiye ve akla aykırıdır.

BOS’ta neye bakılır? Bunların normal değerleri nelerdir?

BOS görünüşte su gibi berrak bir sıvıdır. Ancak içinde bir miktar sodyum, şeker (glikoz), protein ve klor vardır. Hücre sayısı çok az veya hiç yoktur. Ayrıca hiç bakteri bulunmamalıdır. Kültür ortamına ekilen BOS içinde hiçbir bakteri üremesi beklenmez.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


2 comments on “Bel Suyu Alınması”

  1. Bebekken annem beni hastaneye götürüyor ve doktorda belimde bir sorun olduğunu ve belimden su alınması gerekiyor diyor. Belimden su alındıktan sonra ise doktor belime yanlış baktıklarını aslında belimde hiç problem olmadığını söyledi. Bunu öğrendiğimden beri rahatsızım çünkü belim sürekli ağrıyor, kulaklarım ağrıyor ve bacaklarımda sanki bir bıçak varmış gibi hissediyorum. Olduğum yerde de doktora gidemiyorum. Ve ailem hiç bir şekilde bu konuyu araştırmıyorlar. Bu yüzden bana yardımcı olur musunuz?

    1. Merhaba, Lomber ponksiyon bu kadar uzun süre ağrı yapmaz... sizdeki ortopedik başka bir problem olabilir; o işlemin ağrısı 2-3 günde geçer. Biz de onlarca bebeğe ve çocuğa yaptık; hiçbirinde kalıcı sorun olmadı. Buna bağlı değil merek etmeyin.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram