Sevdiklerimize dair her şey...

Çocuklarda EEG Çekimi

Beyin elektrosu (EEG) Nedir? Kimlere Çekilir?

İnsan beyninin çok düşük düzeyde elektriksel bir aktivitesi olduğunu biliyoruz. Beynin değişik bölgelerinden değişik düzeylerde yaydığı bu elektriksel aktivitenin özel cihazlarla kaydedilmesine (elektroansefalografi) EEG denir. Kayıt amacıyla kafatasının belirli bölgelerine küçük metal diskler yapıştırılır. Bu diskler de kayıt cihazına kablolarla bağlıdır. Beynin elektriksel faaliyetleri her beyin bölgesi için farklı ve önceden normalinin nasıl olduğu bilinmektedir. Böylece hastadan yapılan EEG kayıtlarının normalden farkı saptanabilmiş olur.

Çocuklarda neden EEG çekilir?

EEG çekme gerekçesi aslında çok fazla değildir:

En sık gerekçe epilepsi(sara) tanısı için EEG çekimidir; ayrıca organ nakillerinden önce beyin ölümü tanısı için, bazı uyku ve davranış bozukluklarında da EEG çekimi istenmektedir.

EEG çekimi öncesi nasıl bir hazırlık yapmalıyım?

Çoğu kez EEG çekimi öncesi özel bir hazırlık gerekmez. En önemlisi EEG problarının saçlı deriye yapışmasını sağlamak için saçlı derinin temiz olmasını sağlamaktır; bu amaçla saçta jöle, briyantin vs olmaması yeterlidir.

Bazen uyku EEG’si çekimi gerekir. Bunun için hastanın uzun süre uyutulmaması ve EEG çekimi sırasında uykuya dalması sağlanmalıdır. Böyle bir zorunluluk olup olmadığını çekim öncesi teknisyen veya nörolog size bildirecektir.

Çocuklarda EEG nasıl çekilir?

EEG çekim, EEG cihazının bulunduğu çekim odasında yapılır. Hasta yatar veya oturur pozisyonda tutulur, kafa derisine iletken yapışkanlı problar ve problara da kablolar takılır (bkz resim). Her bir elektrod beyinden gelen elektrik akımını yükselten bir cihazdan (amplifikatör) geçer ve beyin dalgalarının çizimi yapılır (Bkz çizim) Çekim bazen 20-30 dakika sürerken bazı durumlarda gece boyu video ile senkronize EEG çekimi yapmak gerekebilir.

Uzman nörolog bu grafikleri yorumlar ve hastalık hakkında fikir sahibi olur.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram