Sevdiklerimize dair her şey...

Sondalı İdrar Filmi (VCUG)

Sondalı İdrar Filmi (VCUG)

Voiding sistoürografi Nedir?

Kişinin idrarını yapması sırasında (voiding= işeme) mesane (cysto) ve böbreği mesaneye bağlayan yolun (uretero) röntgen filminin (graphy) alınmasıdır.

Çocuklarda voiding sistoürografi nasıl yapılır?

Çocuklarda sondalı idrar filmi çekilmesi için önce İdrar yolundan çok ince bir hortum (sonda) mesaneye yerleştirilir. Mesane ilaçlı suyla doldurulur. O yaş ve kilo için önceden hesaplanan mesane hacmine erişildiğinde ve idrar yaparken film çekilir.

Voiding sistoürografi ile ne araştırılır?

İdrar torbası duvar düzeni, idrar yapma sırasında idrar yolu, böbreklere idrar geri gidiyor ise (vesikoüreteral reflü, VUR, böbreğe kaçak) mesane-böbrek yolu (üreter) ARAŞTIRILIR ve VARSA böbrek içi idrar yolu anomalileri (pelvikalisiel sistem) görüntülenir.

Çocuklarda idrar reflüsü niye olur?

İdrar yolu (üreter) idrar torbasının duvarı içinde eğimli şekilde bir yol giderek mesaneye açılır. Mesane dolduğunda idrar torbasının iç ve dış cidarları arasında sıkışan yol idrarın geri gidişine izin vermez. Bu yol yapısal olarak kısa olduğunda reflü oluşabilir.

Sondalı idrar filmi çekilmesi çok acıtır mı?

Sonda takılırken

Kızlar genelde hafif bir idrar yapma hissi dışında bir şey fark etmez. Erkeklerde bu his daha fazladır ve işlem yapılırken idrar yapmamak için kendini kastığı takdirde rahatsızlık verecek seviyeye ulaşabilir.

Mesane dolumu sonrası

Kaçak varsa genellikle ağrı duyarlar, ancak bu rahatsızlık çocuk kendi idrarını yaparken duyduğundan fazla değildir.

Voiding sistoürografi çocuk uyutularak mı yapılır?

1-3,5 yaş döneminde burnundan sakinleştirici verilerek korku baskılanır. Bu dönem sonrası çocuğun davranışı belirleyici olur. Sakinleştirici ilacın etkisi 10-20 dakika içinde başlar. Çocuğun bilinci yerindedir. Etki yaklaşık 2 saat sürer ve yapılan işlemi unutturmak gibi bir etkisi de vardır. Denge bozulduğundan etki geçinceye kadar gözetimde bulunulmalıdır. Nadiren (<%10) ilacın etkisinin geçme sürecinde huzursuzluk şikâyeti almaktayız.

Ne kadar sürer?

İşlem süresi geniş oranda hastaya (idrar yapma) bağlı olmakla birlikte sakinleştirici verilmiş bir çocukta ortalama yarım saat.

Ya kızlık zarı?

Normal şartlarda sondanın zarla bir ilgisi yoktur, idrar yolu vajinanın önündedir. Anormal şartlarda (sonda vajinaya sokulursa) sonda zarın ortasındaki delikten geçer. Yani normal ve anormal şartlarda bir şey olmaz.

Ama çocuk radyasyon alıyor!

“Çekimler dijital röntgen ile yapıldığında, 0-8 yaş arasındaki çocukların aldığı toplam radyasyon dozu 80-150 milirad civarındadır. Bir yıl içerisinde doğadan alınan radyasyon miktarı ise 1000- 1500 milirad civarındadır. Bu nedenler ile film sırasında alınan radyasyon çok önemli sayılmamaktadır.”

Yukarıda ki paragraf Prof. Dr. Ahmet Nevzat Nayır'ın sitesinden alınmıştır ve endişeyi gidermek için yeterlidir.

Tıpta radyasyon düşük veya yüksek dozda kullanılır.

Düşük doza örnek olarak röntgen filmleri ve tomografiler gösterilebilir. Yüksek doza örnek radyoterapi (kanser tedavisi için verilen ışın) seanslarıdır. Koroner bilgisayarlı tomografi ise düşük yüksek doz sınırında yer alır. Düşük doz radyasyon bazılarına (radyasyon fizikçileri arasında savunan oranı %96) göre zararsızdır ve bir eşik değere kadar zarar vermez. Buna dayanak düşük radyasyonlu bölgelerde yaşayanların sağlığının farklı olmadığı, hatta hücre tamir mekanizmalarının uyarımı sonucu daha iyi olduğu yolundaki gözlemlerdir. Zarar verir diyenler ise skolastik etkiden bahsederler, yani radyasyon her dozda aynı etkiyi (hastalığı) yapar, doz artışı etkinin ortaya çıkma olasılığını arttırır, örneğin lösemi oluşumu. Radyolojik görüntülemede ALARA (As Low As Reasonably Achievable) prensibi geçerlidir, yani çekimin kaliteyi fazla bozmadan mümkün olan en düşük dozda yapılması. VCUG sırasında yarı iletken dedektörlü dijital cihazların kullanılması x-ışın dozunda 3-4 katlık bir azalma sağlamaktadır.

Dr. Erdem TONGUÇ
Radyoloji Uzmanı

Çözüm Radyoloji Merkezi

0212 5856198 / 05358808645

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


12 comments on “Sondalı İdrar Filmi (VCUG)”

  1. Ali Bey Merhaba,
    Bu kontrast maddelerinde iyot var. Beyin tomografisi vs çekiminde kullanılan iyottan farklıdır. Kana mesaneden karışması söz konusu değil, alerji riski de çok düşüktür. Bundan dolayı zarar vermesi beklenmez

  2. Benim kizim 7haftalik ve yarin cekecekler. Cok endiseliyim. Bu kadarlik bebege sakinlestirici gibi bisey verecekler mi? Aciyacak mi? Nasil olacak lütfen cevap
    Tesekkürler

    1. Melike Hanım Merhaba,
      İşlem öncesinde bir çok merkezde sakinleştirici verilir. Ancak 7 haftalık bebekte çok da gerekeceğini sanmıyorum. İşlem sandığınızdan kolay olur meak etmeyin.
      Not: Soruyu gece yarısı 1'e çeyrek kala atmışsınız. Biz sabah 9da cevap yazdık. Umarım başarılı geçer. Geçmiş olsun

    1. Merhaba, İşlem yarım saati bulabiliyor, benim kızımda Dormicum adlı ilaç burundan sıkılarak verilmiş ve çocuk sakinleştirilmişti ama sizin işleminizin yapılacağı merkezde uygulanıyor mu; Ya da ne uygulanıyor bizzat yapacak kişi ile irtibata geçmeniz daha uygun olur. Geçmiş olsun

  3. Merhaba doktor bey 15 aylık kızımız da sondalı film çekildi ciğerlere kaçak var dendi çok endişeliyiz Doğdu doğalı hep özel doktor kontrolünde Şimdi bize dediği geç farkedılse çocuk ölürmüş filan

    1. Merhaba, Sondalı filmle kaçak ciğere değil de böbreklere olmasın? İdrar sondası mı takıldı? İlaçlı mide filmi mi çekildi? Tam anlayamadım

  4. Benim oğlum 3 yaşında. Biz de yarın çekileceğiz, çok korkuyorum. Bir zararı olur mu bunun çocuğa, acıtır mı, uyuşturuluyor mu acaba?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram