Sevdiklerimize dair her şey...

Çocuklarda Nefrit (Akut Glomerülonefrit)

Nefrit, böbreklerde ortaya çıkan iltihap ve bunun sonucu olarak böbreklerin süzme fonksiyonlarında bozukluktur. Normalde böbrekler kanı süzer ve zehirli maddeleri atarken kan hücreleri “glomerül” adı verilen mikro süzgeçlerden geçemez. Nefritte bir yandan kandaki zehirli maddelerin süzülmesi geriler bir yandan da kan hücreleri glomerüllerden idrara geçmeye başlar. Buna bağlı olarak idrarda açık kahverengi - çay rengi görünüm ortaya çıkar.

Nefritin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Deri veya boğazdaki beta bakterisine (Beta hemolitik streptokoklara) karşı vücudun yaptığı antikorlar muhtemelen otoimmün bir mekanizmayla glomerüllerde de hasara neden olmaktadır.

Çocuklarda Nefrit Belirtileri

Çocuklarda nefrit belirtileri hastalığın şiddetine göre değişkendir. Sadece idrar renginde hafif koyulaşma da olabilir; ağır böbrek yetmezliğine dek ilerlemesi de mümkündür.

Hastalığın klasik seyri şöyledir:

Deri veya boğaz enfeksiyonundan 2-4 hafta sonra ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar. İlk belirtiler idrar miktarında azalma ve renginde koyulaşmadır. İdrar çay veya sulandırılmış kola renginde çıkmaya başlar. Bulantı, kusma, iştahsızlık gibi genel hastalık belirtilerine, vücutta su birikimine bağlı idrarda azalma ve ödemler eşlik eder. Yüzde, göz kapaklarında şişme, bacaklarda şişme olur. Şiddetli vakalarda idrarla sıvı atılamadığı için vücutta biriken sıvıdan dolayı baş ağrısı, hipertansiyon, nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Nefrit Tanısı

Streptokok enfeksiyonun varlığının gösterilmesi, idrar ve kan testleri gerekir. İdrarda kan hücrelerinin gösterilmesi, kanda üre ve kreatinin artışı ve bazı özel testler ile tanı konur. Ultrason nefrit dışı kanamaların nedenini göstermek için gerekir.

Çocuklarda Nefrit Tedavisi

Vakaların %90 – 95’i kendiliğinden iyileşir. İyileşme 1-3 ay arasındadır. Bu sırada hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonları, idrarın mikroskobik yönden yoğun takibi gerekir. Ağır böbrek yetmezliği gelişen vakalar hastaneye yatırılır. İyileşene kadar dializ bile gerekebilir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram