Sevdiklerimize dair her şey...

Kreş / Yuva Seçimi

Kreş / Yuva Seçimi

Kreş seçiminde nelere dikkat etmeliyiz? Kreşin hijyeni kreş seçiminde tek kriter midir? Kreşin dekorasyonundan daha önemli olan kriterler nelerdir?

Bir çocuğun bakımını anne babasından daha iyi kimse yapamaz, bu bir gerçek... Ancak bir çocuk özellikle şehir hayatında, park bahçeye çıkıp yaşıtı çocuklarla "oyun kurma" ve sosyalleşme şansına sahip değilse o zaman kreş kalıyor tek alternatif olarak.. Eğer çocuğunuz çok sayıda akraba çocuğu ile bir arada yaşama şansına sahipse o zaman kreş belki de gerekmeyebilir, oysa her çocuk yaşıtı çok sayıda çocukla bir arada olma şansına sahip olamaz

Okul öncesi eğitim kurumları, çocukların zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal gelişimini önemli ölçüde etkiler. Çocukların çeşitli bilgi, beceri ve kuralları öğrenmesi okul öncesi eğitim kurumlarında sağlanır. Onların gelişimine büyük katkıda bulunan oyun için de en iyi ortam buralarda sağlanır. Ayrıca; çocukların içinde var olan yeteneklerin gelişmesine yardımcı olunur. Bu açılardan bakıldığında aslında her çocuğun temel eğitim kapsamında okul öncesi eğitime ihtiyacı vardır.

Çocuğunuzu bir yuvaya verme kararını aldığınız andan itibaren sizi heyecanla beraber endişe de sarar. Bu çok doğaldır. Amacım sizlerin endişesini biraz olsun hafifletmek ve çocuğunuz için yaptığınız yuva seçiminin doğru olup olmadığından emin olmanızı sağlamaktır.

  • Öncelikle çocuğunuzun ve sizin, yuvaya başlamaya hazır olup olmadığınız önemlidir. Bu konudaki tereddütleriniz varsa mutlaka yüzleşin. Çocuğun kreşe başlamaya hazır olup olmadığını anlamakta değerlendirmekte güçlük çekiyorsanız, bir çocuk psikoloğundan yardım alabilirsiniz.
  • Çocukların tüm açılardan gelişimlerine bakıldığında yuvaya başlamak için en uygun yaş 3 yaştır. Tam günlük programa katılması zorunlu değildir. Yarım günlük program da uygundur. Ancak çok sosyal, girişken çocuklar için bu yaş 2'ye kadar çekilebilir.
  • Yuvanın, evinize veya iş yerinize yakın olması uygundur. Küçük yaştaki çocukların servisle gitmeleri pek doğru değildir. Eğer çocuğunuz servisle gitmek durumundaysa, 20-30 dakikadan fazla zaman harcamamasına dikkat edilmelidir.
  • Ziyaret etmeyi düşündüğünüz yuvaya giderken, çocuğunuz yanınızda olmamalı. Çünkü sizin hiç uygun bulmadığınız bir yuvayı o, hoşuna giden bir şey yüzünden isteyebilir ve siz de zor bir durumda kalabilirsiniz. Öncelikle kendiniz yuvaları ziyaret edin ve kriterlerinize uygun olan, seçim yapmakta zorlandığınız yuvalara ikinci ziyaretlerinizde çocuğunuzla birlikte gidin.
  • Yuvayı habersiz ziyaret edin. Sizden saklayacakları herhangi bir şey olmamalı. Yuvanın kapısı size daima açık olmalı.
  • Yuvayı çocukların eğitim saatleri sırasında ziyaret etmeniz önemlidir. Böylece eğitim saatlerinde neler yapıldığına tanık olmuş olursunuz.
  • Seçtiğiniz kurumun, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne veya Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olduğunu gösteren ruhsata mutlaka bakın. Görünür bir yerde asılı değilse sorun.
  • Kurumun fiziksel görünümü büyük önem taşır. Temizliği, bakımı, güvenliği, havalandırması, ışığı ve ısınmasına mutlaka dikkat edin.
  • Mutfak, yemekhane ve tuvaletleri de görmeyi unutmayın.
  • Kurumun kapasitesini araştırın. Sınıf ve her sınıfa düşen öğrenci sayısını mutlaka sorun. Öğrenci sayısı, tek öğretmenin olduğu bir 5-6 yaş sınıfında 12’yi, 3-4 yaş sınıfında da 10’u geçmemelidir.
  • Kurumun sahibini, müdürünü, öğretmenlerini ve yardımcı personelini iyice tanıyın. Yuva için gerekli yeterliliğe sahip olup olmadıklarını araştırın.
  • Çalışanların güler yüzlü olup olmadıklarına dikkat edin.
  • Uygulanan eğitim programının düzenli olması ve aylık olarak size sunulması büyük önem taşır.
  • Çocuğunuz için hangi branş derslerinin sunulduğunu öğrenin.
  • Yabancı dil eğitiminin nasıl olduğunu mutlaka sorun. Okul öncesi dönemindeki çocuklara daha anadilinin kurallarını benimsemeden, ikinci bir dilin yoğun bir şekilde sunulması çocuklarda konuşma bozukluklarına yol açabilir.
  • Çocuklarınız için sağlıklı bir beslenme olanağının sağlanıp sağlanmadığını mutlaka öğrenin. Ayrıca aylık olarak yemek listesinin size sunulması da önemlidir.
  • Kurumda daimi olarak bir psikolog veya pedagog mutlaka olmalıdır. Psikolojik danışma hizmeti alabilmeniz çok büyük önem taşır.
  • Kurumun birlikte çalıştığı bir doktor veya hastanenin olup olmadığını öğrenin. Herhangi acil bir sağlık durumu söz konusu olabilir.
  • Kurumun, aileyle iş birliğine önem verip vermediklerine dikkat edin.
  • Kurumda, çocukların kurum dışı aktivitelere, yani sinema, tiyatro, gezi vs.ye katılmalarına olanak sağlanıp sağlanmadığını araştırın.
  • Kurumda her çocuğa özel, kişisel eşyaları için etiketlenmiş dolaplar mutlaka olmalıdır.
  • Çocukların rahat etmelerine olanak sağlayan, güvenli bir bahçe olup olmadığını kontrol edin.
  • Her çocuk için bireysel ilgi ve dikkatin gösterilmesi büyük önem taşır. Bunun sağlanıp sağlanmadığını mutlaka öğrenin.
  • Okul öncesi eğitim kurumları, çocukların bütün açılardan gelişimlerini etkiler. Bu nedenle yuva seçimi yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Yukarıda yer alan faktörler konusunda olumlu cevaplar elde edebiliyorsanız, çocuğunuz için doğru bir yuva seçimi yapmışsınız demektir. Unutmayın çocuğunuzun mutlu ve huzurlu olması her şeyden önemlidir.

Bu yazıyı paylaş

Yazar

Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

1992 senesinde temel tıp eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi’nde (Çapa) tamamladıktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nı kazanarak 1997’de ihtisasımı tamamladım. 1997-1999 yılları arasında İstanbul Harp Akademileri’ndeki askerlik vazifemi tamamladığımdan beri Pediatri Uzmanı olarak çalışmaktayım. 2008 senesinden beridir de İstanbul Pediatri Merkezi‘nde hasta kabul ediyorum.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram