Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]
Bebeklerin saçlı derilerinde kabuklanma ve yağlı pullanmalar yapan bir cilt rahatsızlığıdır. Sık rastlanır. 3–6 aylık bebeklerde daha fazla görülür. Yağ salgı bezlerinin en fazla olduğu saçlı deri, yüz, kulak etrafı ve boyun derisinde ortaya çıkar. (Yağ bezleri ciltte yağlı salgıdan sorumlu keseciklerdir). Ciltte yağlı ve kabuklu görünümde sarımsı kabarıklıklar vardır. Hayatın ilk haftalarında ortaya çıkıp ilk yaşın sonuna kadar sürebilirler. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte hormonların etkisi olduğu düşünülmektedir.
Kafa üst yüzeyinde ve ön tarafında kuru küçük kabuklar şeklinde başlar. Giderek yayılır ve kalınlaşır. Sarı kahverengi kabuklar bazen tüm saçlı deriyi kaplar. Kaşların arasını ve kulak memesi arkasını da etkileyerek buralarda da kabuklanma yapabilir.
Saçlı deriye badem yağı sürüp ovalayarak yedirmek ve kabukları yumuşatmak gerekir. 3-4 saat yağlı kaldıktan sonra banyo sırasında yumuşak kıllı saç fırçası ile tarayıp kabukları temizlemek yeterlidir. Bu sık sık tekrarlanırsa konak azalarak kaybolur ama nadiren salisilik asitli veya kortizonlu saç losyonları kullanmak gerekebilir. Buna eşlik eden mantar enfeksiyonu varsa mantara karşı etkili şampuan veya krem de gerekebilir; buna doktorunuz karar verir. Doktorunuza danışınız.
Çocuklarda Gelişimsel Koordinasyon Bozukluğu Nedir? Bu çocuk kime çekti? Neden bu kadar sakar? Daha ayakkabısını bile bağlayamıyor? Babası da böyleydi.. […]